Insändare. Nej till uttag av 10 mkr från VätterHem

Vid kommunfullmäktiges sammanträde för en tid sedan beslutades om att ta ut 10 miljoner kronor extra av VätterHem och överlåta detta kapital till Visingsöbostäder och Bottnaryds Bostads AB för att bygga hyresbostäder. Visst är det bra att bygga hyresbostäder, men det kan inte vara VätterHem som skall bekosta detta om de kommunala bolagen på dessa orter saknar eget kapital. I detta fall skall naturligtvis kommunens alla skattebetalare vara med om ett sådant stöd. Inte som i det här fallet bara VätterHems hyresgäster.

Om VätterHem hade fått behålla dessa 10 mkr. skulle man kunna sänka hyran med den summa och lite till som man fick i hyreshöjning i höstens hyresförhandlingar. Principen med att behålla de olika bostadsbolagen i kommunens olika kommundelar har varit demokratiska och att de varit väl förankrade i bygden/orten och ha kunnat stå på egna ben. Nu har tydligen de styrande i kommunen intagit en annan ståndpunkt. Då ställs man inför frågan om vi skall ha kvar alla dessa kommunala bostadsbolag när det ändå är det största bostadsbolaget, VätterHem, som tydligen skall bekosta all nyproduktion av hyresbostäder i kommunen. Är det kommunens avsikt i fortsättningen? Kommer kommunen att avkräva kommunens alla villaägare och bostadsrättshavare och privata hyreshusägare en extra skatt för motsvarande summa som VätterHems hyresgäster fått betala?

Vi vill gärna ha ett svar i frågan från kommunen såväl från majoritet som opposition så att vi vet hur vi skall förhålla oss i kommande hyresförhandlingar.

Uttalande antaget vid årsmöte med; Lokala Hyresgästföreningen på Råslätt 2016.02.18

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.