Taste JKPG: ”Det borde bli lättare att driva företag – inte svårare”

Det borde bli lättare att driva företag – inte svårare. Som företagare i Sverige bidrar vi till att skapa jobb och till den gemensamma välfärden genom den skatt vi betalar. Det vill vi också göra, men det blir svårare ju fler försämringar vi ser i villkoren för att driva företag. Även små försämringar bidrar till den komplicerade verklighet vi som är företagare i restaurangbranschen lever i. När regeringen nu föreslår att avskaffa avdragen för representation drabbar det såväl företagen som behöver representera för att kunna göra affärer, dels restaurangerna, det vill säga företagen som får viktiga intäkter tack var representation.

Möten som innefattar representation är ett vanligt sätt för företagare att göra affärer. Det är en investering precis som alla andra investeringar. Därför menar vi att de också ska gälla under samma avdragsregler som alla andra investeringar.

Besöksnäringen är en svensk basnäring. Visita räknar med att deras medlemmar kommer göra 40 000 till 50 000 rekryteringar per år fram till år 2023 och att hotell- och restaurangbranschen kommer skapa 5 000 helt nya jobb per år under samma period. Men det är bara möjligt om vi inte hela tiden drabbas av försämringar och regelkrångel. Hotet om en momshöjning finns fortfarande kvar. Arbetsgivaravgifterna för unga har höjts i ett första steg och ska höjas fullt ut i början av sommaren. Som salt på såren kommer nu regeringens besked om slopandet av avdragen för representation.

Inom restaurangbranschen får många unga sitt första jobb. Det är genom restaurangbranschen de får ett första steg in i arbetslivet. Det slopade avdraget drabbar inte bara oss som företagare utan även våra medarbetare. Risken är stor att medarbetare får färre arbetstimmar eller får sluta helt.

Det slopade avdraget för representation må vara en liten förändring för regeringen, men för oss som verkar i restaurangbranschen är den en av många viktiga delar som gör att vi kan skapa jobb och bidra med skatteintäkter till den gemensamma välfärden. Därför hoppas vi att regeringen ändrar sig och slopar förslaget istället för avdraget.

Jönköping 160304

Taste JKPG
genom styrelsen

Kent Ly, Jungle Thai
Mileva Blomberg, Grand Hotel i Jönköping
Anders Boberg, El Gordo
Håkan Axelsson, FöretagsCatering AB
Morgan Östberg, Ester Kök & Bar
Josef Kilit, Aqua Dinner & Drinks

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.