Debatt. Sjöstedt på 1 maj: Inför avdragsrätt för fackavgift

För att alla som vill ska ha råd att vara med i facket bör fackavgiften bli avdragsgill. Det föreslog Jonas Sjöstedt i sitt 1 maj-tal i Malmö.

– För den enskilda personen handlar det om att ha råd att vara med i facket så att man får den trygghet det innebär. En avdragsrätt för fackavgiften skulle också stärka fackföreningsrörelsen. Det innebär en stor samhällsnytta och det är därför så rimligt med en avdragsrätt, säger Jonas Sjöstedt.

Den borgerliga regeringen tog bort avdragsrätten för medlemskap i fackföreningar, men gjorde inget med arbetsgivarnas motsvarande avdragsrätt. Tillsammans med en försämrad A-kassa ledde det till att många lämnade facket.

– Man skulle kunna tro att en socialdemokratiskt ledd regering skulle vilja rätta till den orättvisa som Reinfeldt införde. Men det krävs uppenbarligen att vi trycker på nu inför kommande budgetförhandlingar, säger Jonas Sjöstedt.

Förslaget innebär en skattereduktion med 25 procent av medlemsavgiften i fackföreningar och berör närmare 3 miljoner löntagare. Kostnaden beräknas till cirka 2,5 miljarder kronor årligen. Vänsterpartiet kommer att driva frågan i kommande budgetförhandlingar.

Jonas Sjöstedt (V)

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.