Lucas: Vem är du och varför gör du så mot vår älskade skola?

Ett hastigt beslut om att intaget till Grennaskolan riksinternat ska upphöra och sedan nedmonteras skolan under tystnad. Men skolan skulle väl rustas upp? inte nedmonteras och avveckla den grund skolan stått på sedan sin start 1963. Ansvarig har missat en detalj, att kliva fram och ta sitt ansvar. Vem är du och varför gör du så mot vår älskade skola?

Grennaskolan nåddes förra hösten av beslutet att skolan ska avskaffa sin högstadieverksamhet och att intaget till de svenska linjerna ska upphöra. Ett beslut som för oss många kom som en chock och arbetet med att motverka detta sattes genast igång.

Skolans föredettingförening ledde arbetet och folk från hela världen ställde sig till förfogande för att rädda skolans framtid. Beslutet visade sig vara felaktigt och skulle prövas igen, där sades det att skolan skulle rustas upp för att få fler elever att välja skolan och bli starkare ekonomiskt. Sedan hördes inte ett knyst. Intagningarna till de svenska linjerna och högstadiet stoppades till våren och internationella linjen var den enda linje som skolan tog emot elever till.

Skolåret 2015/2016 har snart gått till sin ända, vad händer nu? Som elev på skolan har jag ett år kvar, lika oroad som mina klasskamrater, lärare och de andra som har olika tjänster inom verksamheten. Vi vet inte säkert förens i augusti vad som kommer att hända med skolan, augusti? Men spekulationer går, men spekulationer är inte bra nog.

Det är tydligt att kommunen vill ändra skolans reform för att göra den mer lönsam, men vadå lönsam? Grennaskolan skiljer sig mot övriga skolor, på de allra flesta punkter.

Gemenskapen, engagemanget från personal, det familjära, fritiden, internationella möjligheter, för att nämna några av de många punkter. Att avveckla en fullt fungerande skola som verkat sedan 1963 är helt absurt, på vilken grund? Det skylls på mycket, att skolan går dåligt ekonomiskt och så vidare, men det är inte där den egentliga felet ligger, det handlar om att intresset för att förbättra skolan inte finns från kommunens håll. För det går och det är du medveten om, det är jag övertygad om.

“Det finns platser kvar på högstadie i Gränna och gymnasieskolor i Jönköping”, är en mening som ofta nämns. Men om jag inte vill gå där? vad hände med det fria valet att som individ själv få välja? Det är inskränkt.

Jag kan sätta min högra hand på att ingen i det beslutande organet har gått på Grennaskolan under sin skoltid. Jag skulle vilja se någon av er okända hälsa på skolan under en vecka, se hur verksamheten fungerar, för det är lätt att sitta där inne i kommunhuset och besluta åt andra. Ni avvecklar en av Sveriges bästa skolor, vi får bara hoppas att Sigtuna och Lundsberg får leva vidare under den reform de stått på och som vi är stolta över.

Den 8 Juni flyger hattarna och en stor dag för alla studenter, men bakom det gömmer sig ett mörker, kanske är det sista gången en skara elever springer ut i frihet från skolans lokaler som varit deras hem under en lång tid. En sorgens dag för skolan, dess historia och framtid.

Kliv fram och ta ditt ansvar, vi är många som undrar varför. Och du kanske, förhoppningsvis, ingen har lyckats hittills, kan ge mig ett besked om vart jag tar min student nästa år.

Länge leve Grennaskolan, ett hem för oss många. Föralltid.

Lucas Kaindl

Elev på Grennaskolan

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.