Debatt. Segregation är ett problem för hela samhället

Att Sverige, under de senaste åren har varit ett av de länder där klyftorna växt snabbast är alarmerande och fullständigt oacceptabelt. Dels innebär det att vi går miste om människors kunskap och talang, och dels att frustration och förtvivlan väcks bland de personer som halkar efter – frustration och förtvivlan som riskerar att bana väg till både kriminalitet och extremism.

Vi Socialdemokrater kommer aldrig acceptera att människors liv begränsas av klasstillhörighet. Och vi kommer heller aldrig tolerera att människor livs förstörs av kriminalitet, extremism och förtryck av kvinnor eller oliktänkande. Därför är det oerhört viktigt att bryta segregationen i samhället och öka jämlikheten. För detta är inte ett problem för vissa områden. Detta är ett problem för Sverige.

Mot denna bakgrund presenterade därför den socialdemokratiskt ledda regeringen nyligen ett reformprogram för 2017 till 2025 för att minska segregationen och lyfta de socialt utsatta områdena. 

Programmet fokuserar på fem områden:
1) Bekämpa brottslighet
2) Knäcka långtidsarbetslösheten
3) Lyfta skolor och elevernas resultat
4) Stärka samhällsservicen och minska bostadssegration och trångboddhet
5) Stödja civilsamhället och arbetet för demokratiska värderingar.

Till detta arbete kommer regeringen i budgeten för nästa år investera 110 miljoner kronor, en summa som successivt ökar till 250 miljoner kronor från år 2020.

Det finns, för att använda statsministerns ord, ingen quick fix för att minska segregationen, utan detta är ett arbete som måste göras från grunden för att komma åt de mekanismer som bidrar till de ökade klyftorna. Det är ett arbete som vi socialdemokrater är beredda att göra för att få ett samhälle som håller ihop. Enbart så kan vi bygga den svenska modellen stark för morgondagen.

Helene Petersson (S) Riksdagsledamot från Jönköpings län

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.