Debatt. ”Glöm inte bort varför vi firar Pride”

”Glöm inte bort varför vi firar Pride”. Det skriver Isak Öhrlund från SSU Jönköping i ett debattinlägg. Nu uppmanar han alla Jönköpingsbor att gå ut och fira Pride den 27 augusti i Jönköping.

Den 27 augusti fylls Jönköpings gator av kärleksbudskap, färger, glädje och acceptans. Den 27 augusti är det dags för årets Pride-parad, arrangerad av organisationen Qom ut. Redan nu börjar staden ladda upp inför lördagens event. Stadsbussarna har prytts med Pride-flaggor, konditorier säljer speciella regnbågsbakelser och Jönköpings bibliotek tipsar om böcker med HBTQ-tema.

Men mitt i denna glädjens och kärlekens vecka får vi inte glömma bort varför vi firar Pride. Trots att samhället kommit långt vad det gäller öppenhet gentemot HBTQ-personer är vi långt ifrån mål. För trots allt finns det allt för många personer som av olika skäl inte vågar vara öppna med vilka de faktiskt är i de sammanhang de verkar i. Trots allt är sexuell läggning det näst vanligaste motivet bakom hatbrott, enligt BRÅ. Trots allt har var tredje transperson allvarligt övervägt att ta livet av sig, enligt folkhälsomyndigheten. Vi får aldrig glömma att den kampen som alla som deltar i årets Pride- parad är med och för under en dag, den kampen måste HBTQ-personer föra dagligen. Kampen för sin rätt att existera, inte diskrimineras eller älska den en vill.

För SSU är det en självklarhet att vara med och föra denna kamp. SSU vill skapa ett jämlikt samhälle där alla människor fritt ska få bestämma över såväl sin sexualitet som sin identitet, kropp och samlevnadsform. Alla ska kunna göra sina egna livsval, fria från begränsande traditioner och värderingar. Detta självklart utan att riskera diskriminering, förtryck eller underordning. Vi måste komma bort från den heteronormativitet som idag råder för att kunna skapa ett mer jämlikt samhälle där allas våra olikheter får plats.

Så följ med ut och fira Pride den 27 augusti, gläds och påverka samhället i en positiv riktning. Men glöm inte bort HBTQ-personers situation under resten av årets dagar. Det är om vi gemensamt är med och påverkar varje dag som vi kan nå det jämlika samhället, där HBTQ-personer inte behöver föra den dagliga kampen.

Isak Öhrlund SSU Jönköping

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.