Adrian Ericson: Sveket mot Sveriges löntagare

I Sverige ska svenska kollektivavtal gälla för att garantera en schysst konkurrens och goda arbetsvillkor för alla som jobbar på vår arbetsmarknad. Det är en självklar socialdemokratisk princip som vi alltid kommer att stå upp för. Det skriver Adrian Ericson i en debattartikel.

I Sverige ska svenska kollektivavtal gälla för att garantera en schysst konkurrens och goda arbetsvillkor för alla som jobbar på vår arbetsmarknad. Det är en självklar socialdemokratisk princip som vi alltid kommer att stå upp för.

Ifrågasätts den – kommer vi att agera.

Så är fallet om förslaget om ny upphandlingslag som civilminister Ardalan Shekarabi (S) lagt fram till Sveriges riksdag. Ett förslag som skulle innebära att alla varor och tjänster som stat, landsting och kommun köper in utförs till löner och villkor i nivå med kollektivavtal.

Under den senaste tiden har skräckexempel uppdagats. Hemtjänstpersonal med 27 kronor i timmen. Städare med 11 kronor i timmen. En transportnäring som går på knäna i låglönekonkurrens. En byggbransch där utländsk lönedumpning är vardag, där finns också konkreta exempel på byggnadsarbetare som byggt skolor åt offentlig sektor med en lön på 35 kronor i timmen.

Det är en mycket allvarlig situation. Med dagens lagstiftning vinner i regel de företag som kan utföra tjänsten till billigast pris upphandlingen. Det är såklart billigare att betala usla löner än att följa kollektivavtal – vilket leder till att löner dumpas. Löntagare utnyttjas och seriösa företag konkurreras ut – på uppdrag av offentlig sektor. Det kan vi aldrig acceptera.

Att borgerligheten inte sluter upp bakom socialdemokratisk löntagarpolitik är motsatsen till överraskande. Men det är anmärkningsvärt att Sverigedemokraterna, som lovade just detta under valrörelsen, väljer att ena sig med högern fälla hela förslaget.

 Det blir inte direkt fräschare när det visar sig att partiet svängt efter möten med näringslivslobbyn. Att få komma in i värmen och frottera sig med företagsetablissemanget blev tydligen för hänförande. Dyra middagar, skålar i champagne och att skaka elitens händer, är tydligen viktigare än löntagares villkor.

 SD:s Oscar Sjöstedt hävdar att han kunnat stötta förslaget om regeringen lyft det med hans parti, vilket givetvis har skett i både finansutskottet och en särskild debatt i Sveriges riksdag. Sjöstedts (SD) krokodiltårar över att han inte fått ett personligt samtal från Ardalan Shekarabi (S) rättfärdigar inte hans agerande. Det är mest en sorglig kränkthet.

SD:s ställningstagande mot schyssta villkor och uttalade ambition att vilja styra landet tillsammans med M och KD markerar med tydlighet deras position som högerparti. Vi vet efter alla rasistiska skandaler att vi skiljer oss i synen på alla människors lika värde. Nu är också arbetarfientligheten ett faktum.

 Men oavsett hur den här historien slutar kommer vi socialdemokrater fortsätta kampen för schyssta villkor i Sverige och i vår kommun.

 Att inte stötta en ny upphandlingslag är inte ett svek mot regeringen. Det är att svek mot svenska löntagare. De politiska alternativen i frågan är nu solklara.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.