Debatt. Högern vill sänka skatterna med 80 miljarder

Sammanlagt föreslår de borgerliga partierna skattesänkningar på närmare 80 miljarder kronor. Förra året var motsvarande siffra ”bara” 64 miljarder kronor. Därmed har oppositionen har lagt i ytterligare en växel det gäller att sänka skatterna för de som tjänar mest. Det är lätt att räkna ut att det blir barnskötare, socialsekreterare och undersköterskor som får finansiera de skattesänkningarna genom att bli utan nya kollegor, eller i värsta genom att själva sluta. Därför är det höga tonläget om ekonomiskt ansvarstagande nära nog skrattretande. Sanningen är att sist de borgerliga fick chansen lämnade efter sig enorma hål i statsfinanserna som den socialdemokratiskt ledda regeringen nu i stort sett har utraderat.

Därtill vill de borgerliga partierna göra kraftiga nedskärningar på viktiga miljösatsningar, återinföra stupstocken och kasta ut cancersjuka ur sjukförsäkringen och försämra arbetslöshetsförsäkringen. Inte minst moderaterna vill återgå till den misslyckade politik som förra regeringen förde.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde har vi bytt riktning för svensk politik. Samhällsbygget med investeringar i jobb, skola och klimat har ersatt stora skattesänkningar. Nu börjar resultaten synas. Arbetslösheten sjunker och ekonomin är stark. 120 000 fler människor har idag ett jobb att gå till. En större andel har jobb och egen försörjning i Sverige än vad som någonsin uppmätts i något annat EU-land. I dag jobbar 13 000 fler pedagoger i skolan än vid regeringsskiftet. 

I budgeten för 2017 fortsätter regeringen samhällsbygget för att modernisera Sverige och utveckla den svenska modellen. Vi fortsätter att bygga ut välfärden med 10 välfärdsmiljarder per år för investeringar i skola, i vård och i omsorg. Det är den enskilt största förstärkningen av statsbidragen till välfärden på ett bräde någonsin. Så skapas nya jobb i hela landet och innebär många fler undersköterskor, socialsekreterare och andra viktiga yrkesgrupper i välfärden. Vi investerar också över 10 miljarder kronor i skolan nästa år. De går bland annat till mer personal i förskola och fritids, höjda lärarlöner och extra stöd till de skolor som har tuffast förutsättningar.

Alla som kan jobba ska jobba. Var och en har eget ansvar för att utbilda sig och göra sig anställningsbar, men det kräver också fler utbildningsplatser med rätt inriktning. Idag har var tredje arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens. Därför satsar regeringen kraftigt på kunskap och kompetens i höstens budget.

Vi vet att många utmaningar återstår och blundar inte för dem. Men Sverige ska inte möta framtiden med nedskärningar, låga löner och sänkta klimatambitioner. Sverige ska hålla ihop. Vår framgång ska byggas med arbete, kunskap, jämlikhet och investeringar för framtiden. Det är så vi tar ansvar för Sverige och utvecklar det moderna samhällsbygget.

Johanna Haraldsson (s), riksdagsledamot från Jönköpings län

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.