Debatt: Glöm aldrig det som hände under Kristallnatten

Att ta avstånd från förintelsen är självklart för de allra flesta. På kristallnatten, eller på förintelsens minnesdag, är vi många som delar inlägg på sociala medier eller på andra sätt tar avstånd och lovar varandra att vi aldrig ska låta det som hände upprepas. Det är en gång om året, eller möjligtvis två. Samtidigt ser vi rasistiska krafter vinna mark och ta större plats, i riksdagen och i det offentliga rummet. De är Sverigedemokraterna som i vissa opinionsmätningar är lika stora som de största riksdagspartierna, det är högerextremisterna som marscherar på gatorna för att ”skydda” och det är de som hotar och hatar på internet i syfte att tysta ner sina motståndare.

När vi ser detta hända, räcker då minnesdagarna till? Räcker det att engagera sig i den antirasistiska kampen en eller två dagar om året?

För att hålla tillbaka de högerextrema, rasistiska krafterna krävs ett större folkligt motstånd. Varje gång rasismen visar sig, var den än visar sig, måste alla vi som tror på människors lika värde vara där och göra motstånd. Det är ett uppdrag politiken inte klarar av på egen hand. Det är en kamp 365 dagar om året. Istället för att enbart lova varandra att inte låta förintelsen upprepas, låt oss även lova varandra detta: Att aldrig normalisera Sverigedemokraterna, det är ett rasistiskt parti. Att aldrig låta rasistiska kommentarer passera, ta diskussionen istället. Att engagera oss i politiken istället för att missnöjesrösta på högerpopulistiska partier.

Att ta avstånd är enkelt. Jimmie Åkesson kan ta avstånd från förintelsen, trots att hans parti har nazistiska rötter. Att göra motstånd kräver mer. Men det kommer vara värt det. Det kommer vara värt det när vi ser att hatet minskar och att vi kan bidra till ett samhälle vi stolt kan överlämna till nästa generation, utan skam och skuld. Ett samhälle där vi löser problem och utmaningar tillsammans istället för att sätta grupper mot varandra. Låt oss därför lova varandra detta: vi kommer aldrig glömma, vi kommer aldrig tillåta och vi kommer aldrig sluta kämpa för ett fritt, demokratiskt och jämlikt samhälle fritt från rasism. Inte idag och inte imorgon. Kärleken är oändlig och så är även kampen för rättvisa.

Anna Franzén, ordförande SSU Jönköpings län Samrina Gadzo, internationell ledare SSU Jönköpings län

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.