Debatt. Välkommen upprensning bland förmåner till direktörer och ministrar

Ett exempel är tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) som under året efter sin avgång plockade ut 156 000 kronor i månaden från staten samtidigt som han tjänade miljoner i sitt privata aktiebolag.

Men Reinfeldt är långtifrån ensam att agera exempel för ett orättfärdigt system.

 Därför sker nu en välkommen upprensning som börjar gälla från årsskiftet.

 – För myndighetschefer dras inkomstgarantin ner – från tio till max två år efter avslutad tjänst. Inkomstgarantin ryker om personen har andra inkomster att leva på.

– Pensionen för ministrar förändras genom att åldern för statsrådspension höjs från 50 till 61 år. För statsrådspension krävs att personen varit minister i minst sex år. Att stoppa undan annan inkomst i privata bolag för att behålla pensionen förbjuds.

 Att vara minister eller hög tjänsteman innebär ett mycket stort ansvar och ska kompenseras därefter. Men tydliga regler ska gälla. Skattebetalarnas pengar ska hanteras ansvarsfullt för att värna förtroendet för politiken och demokratin.

Det är därför glädjande och framförallt viktigt att ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S) inlett ett arbete med att rensa upp bland förmåner och ersättningar.

 I grunden handlar det om tillit. Att vi ska kunna känna att det går rätt till. Från oss som lägger vår ideella tid i lokalpolitiken – hela vägen till regeringskansliet.

 Adrian Ericson (S), aktiv i S och SSU i Jönköping

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.