Debattartikel: ”Nyårslöftet – fortsätta arbetet mot EU:s lägsta arbetslöshet”

I valrörelsen 2014 gick Socialdemokraterna till val på att minska arbetslösheten. Detta har under 2016 börjat ge resultat, inte minst när det gäller ungdomsarbetslösheten. Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tog över makten har arbetslösheten minskat, och drygt 120 000 fler människor har ett jobb att gå till. Sverige har i dag den högsta sysselsättningsgraden i EU. Men trots detta är arbetslösheten fortfarande för hög och mycket arbete återstår.

För att ytterligare sänka arbetslösheten satsar därför regeringen på utbildning. I budgeten som presenterades i höstas presenterades satsningar som 2020 ska omfatta drygt 70 000 nya utbildningsplatser inom yrkesvux, folkbildning, högskola och yrkeshögskola. Vi är övertygade om att utbildning är rätt väg att gå för att rusta dem som i dag står utanför arbetsmarknaden att ta något av de drygt 100 000 lediga jobb som finns.

En annan stor nyhet under 2016 var de tio välfärdsmiljarderna som årligen ska förstärka skola, vård och omsorg i Sveriges kommuner och landsting. För länets kommuner och Region Jönköpings län innebär detta drygt 400 miljoner kronor att investera i fler anställda och bättre välfärd. Välfärdsmiljarderna visar tydligt vår vilja att prioritera det gemensamma samhällsbygget i stället för skattesänkningar. Regeringen har också påbörjat striden för att de pengar som är avsatta till välfärd också ska gå till detta och inte försvinna i vinster. En strid som kommer fortsätta under 2017.

Under 2016 tog även regeringen fajten för att offentliga upphandlingar inte ska bidra till lönedumpning. Att erbjuda 27 kronor i timmen för att köra våra äldre från vårdcentralen till hemmet eller 35 kronor i timmen för att bygga kommunala skolor är inte seriöst. Tyvärr kommer det kunna vara så även i fortsättningen. SD, M, C, L och KD röstade alla emot krav på kollektivavtalsliknande villkor vid upphandlingarna. Men vi ger oss inte, vi kommer lägga fram ytterligare förslag för att skapa schyssta villkor och stärka den svenska modellen på arbetsmarknaden. I Sverige ska det vara ordning och reda på arbetsmarknaden!

Så här på nyårsafton är det också på sin plats att formulera nyårslöften för året som komma skall. Våra nyårslöften blir att inte utarma välfärden genom att bedriva någon skattesänkarpolitik, och att fortsätta arbeta för att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och investera i skola, vård och omsorg. Målet är och ska förbli full sysselsättning.

Gott nytt år!

Peter Persson, Helene Petersson, Thomas Strand, Johanna Haraldsson Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Jönköpings län

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.