Debatt: ”S kommer att ta strid för schyssta villkor i Jönköpings kommun”

Efter att den samlade högern med Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet fällt förslaget i riksdagen väljer Socialdemokraterna i Jönköpings kommun att gå vidare på egen hand.

– Vi har i flera år varit drivande för att kommunen ska ställa tydliga krav i upphandlingspolitiken. Det är inte acceptabelt att vi i dag har ett system där lönedumpning är möjlig. Därför kommer vi att gå vidare med att ställa krav på att kollektivavtal gäller som grund vid upphandlingar och att den svenska arbetsrätten efterlevs, säger det kommunalrådet Ilan De Basso (S).

– Vår utgångspunkt är LO:s så kallade vita jobb-modell som innebär att det bland annat ställs krav på kollektivavtalsenliga villkor för både huvud- och underentreprenörer, att kommunen kan kontrollera att detta efterföljs och att brott mot dessa regler leder till uppsägning av avtalet, säger Adrian Ericson (S), vice gruppledare i kommunfullmäktige.

Motion om upphandlingspolitik och Vita jobb-modellen kommer att komma upp för behandling inom kort i kommunfullmäktige.

– Vi menar allvar med att schyssta villkor ska gälla på arbetsmarknaden, vi kommer alltid stå upp för svenska löntagare. Här har högerpartierna en möjlighet till revansch efter haveriet i riksdagen, säger Ilan De Basso.

Ilan De Basso (S), kommunalråd i Jönköpings kommun
Adrian Ericson (S), vice gruppledare i kommunfullmäktige

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.