Debatt: SD fortsätter svika väljarna

Några månader senare är det dags för nästa svek. Nu går Sverigedemokraterna hand i hand med amerikanska riskkapitalister som har intressen i svenska skolan – och intar den yttersta högerpositionen även i välfärdsfrågan. För Jimmie Åkesson är det viktigare att värna utländska företag än att säkerställa att den svenska välfärden får så bra förutsättningar som möjligt.

Den folkliga opinionen i frågan är väl känd. Skattepengar ska komma välfärdens verksamheter till del, de ska gå till elever och brukare. De ska inte betalas ut till vinster och utdelningar till aktieägare i skatteparadis. Välfärden ska styras och organiseras nära medborgarna och i våra kommuner. Skolan ska styras från Jönköping eller Götene och inte från Jersey, Guernsey eller andra kanal-öar med låg skatt. Det är orimligt att Sverige är det enda landet i EU som tillåter fria vinstuttag från skolan. Vinstlobbyn är av en annan åsikt. Svenska skolan ses som en lukrativ marknad med hög avkastning.

Sverigedemokraternas budskap till väljarna före valet 2014 var tydligt: “Sverige ska följa de nordiska ländernas exempel: friskolor ska inte ta ut någon vinst.” De skrev att det var ”orimligt att skattemedel förs ut från verksamheten.” Men efter flitig uppvaktning från riskkapitalister har Sverigedemokraterna tvärvänt. De beskriver plötsligt att vinst inte är något problem, och de säger att det är ett ”övergrepp” att stoppa läckaget av skattemedel till utländska skatteparadis.

Sverigedemokraterna sviker återigen sina egna väljare, där en majoritet är emot vinstutdelning i skattefinansierad skolverksamhet. De vill fortsätta att sälja ut svenska skolor till amerikanska riskkapitalister. Regeringen och professionerna är överens när de säger att vinstuttag aldrig får gå före kvalitet. Frågan är varför Jimmie Åkesson struntar i lärarna och eleverna i svensk skola.

Ardalan Shekarabi (S), civilminister
Johanna Haraldsson (S), riksdagsledamot från Jönköpings län

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.