Debatt. ”Kvinnoförtrycket finns i Jönköpings län”

Vi är oroliga, för hur mycket vi än önskar att vi bara behövde kämpa för fler feministiska reformer för ökad jämställdhet så kan vi inte göra det. Inte utan att också ständigt försvara våra grundläggande rättigheter som just nu är under attack. Vi blir oroliga när Donald Trump i USA inskränker på aborträtten i USA. När kvinnomisshandel legaliseras i Ryssland.

I sådana här behövs Sveriges socialdemokratiska regering mer än någonsin. Så här långt in i mandatperioden ser vi att regeringen inte bara kallar sig för feministisk, utan också lever upp till innebörden av ordet. Det syns i statsminister Stefan Löfvens engagemang i FN:s jämställdhetsprojekt He for She. Det syns i Margot Wallströms utrikespolitiska fokus som riktar sig just mot kvinnors utsatthet. Det syns inte minst i de politiska reformer som nu blir verklighet. Föräldraförsäkringens tredje pappamånad, en samtyckesbaserad sexualbrottslagstiftning och mer pengar till kvinnojourer är bara några exempel.

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder och att vår socialdemokratiskt ledda regering sätter feministiska frågor högt upp på dagordningen måste mycket mer göras. Kvinnoförtrycket finns inte bara i vår omvärld utan också här i Sverige och i Jönköpings län. Fortfarande lönediskrimineras kvinnor på arbetsmarknaden. Fortfarande tvingas kvinnor jobba deltid inom offentlig sektor. Fortfarande sliter kvinnor ut sina kroppar innan pensionsålder inom välfärden. Fortfarande utsätts kvinnor för våld i nära relationer i högre utsträckning än män.

Så låt oss alla på en dag som 8 mars inte bara minnas alla som kämpat för våra rättigheter innan oss. Låt oss också lova varandra att aldrig ta dessa rättigheter för givet. Och låt oss inte minst föra den feministiska kampen vidare för en jämställd framtid.

Anna Franzén, ordförande SSU Jönköpings län
Maria Hörnsten, ordförande S-kvinnor Jönköping

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.