Debattartikel: ”Inför bidragstak för nya svenskar”

I fredags kom siffror från Arbetsförmedlingen som visar att Jönköpings län i stort har landets lägsta arbetslöshet men att arbetslösheten bland invandrade i länet paradoxalt nog ligger över riksgenomsnittet.

När bidragssystemen blir alltför generösa och när bidrag staplas på varandra blir det samtidigt mindre lönsamt att lämna utanförskap för arbete. Idag kan t.ex de samlade bidragen för en familj med fyra barn uppgå till närmare 30 000 kronor efter skatt. Det är betydligt mer än vad många i Sverige har kvar i plånboken efter att ha arbetat och betalat skatt. Jag kan aldrig acceptera det – det är varken rimligt eller rättvist. Det är direkt stötande och går dessutom tvärt emot just de värderingar som utmärker vårt Jönköpings län.

Därför behöver ett bidragstak införas för dem som har etableringsersättning och försörjningsstöd. Utgångspunkten ska vara att ett hushåll utan skattepliktig inkomst maximalt ska kunna erhålla 75 procent av lägstalön och bostadsbidrag i samlade bidrag, exklusive barnbidrag och underhållsstöd. Bidragstaket ska inte omfatta den som är sjuk eller av andra sociala skäl inte kan arbeta. 

Ett bidragstak gör att fler kommer sträva efter att komma i jobb och göra rätt för sig istället för att välja att fortsatt leva på bidrag. Samtidigt behövs reformer för fler jobb och för att fler kan få dem.  Stefan Löfven och hans regeringskollegor från MP fortsätter blunda för bidragsberoende och missutnyttjande av välfärdssamhället. Det visar att förmågan att ta tag i samhällsproblemen saknas. Så tar man inte ansvar för Sverige eller Jönköpings län!  

Mats Green (M) Riksdagsledamot Jönköpings län

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.