Studentbostäder – mycket jobb återstår

Nästa vecka drar terminerna igång på högskolor och universitet, och för lokalmedia berättar kårordföranden på Jönköping University, Jacob Wassén, att studenter i Jönköping tackar nej till utbildningar för att de inte lyckats hitta någonstans att bo.

Vi tycker att det är tragiskt. Det är tragiskt för de personer som slitit för att komma in på en utbildning som du nu tvingas tacka nej till. Det är tragiskt för företagen som skriker efter kompetens. Ja, för hela samhället som förlorar på att människor inte kan utbilda sig.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen kom till makten har byggtempot vridits upp. Rapporter om att studenter i år tvingas tacka nej till studier på grund av att de inte har någonstans att bo visar dock med all önskvärd tydlighet att vi har mer jobb kvar. Framförallt när det gäller mindre hyreslägenheter med rimliga hyror.

Därför är det viktigt att vi framöver fortsätter att stötta dem som vill bygga små och billiga hyresrätter till ungdomar, studenter och de som har det tuffast ekonomiskt. Efter att vi i Sverige allt för länge har litat på att ekonomiska teorier om utbud och efterfrågan ska bygga bostäder har vi nu en regering som vet att politisk vilja och reformer är kraftfullare instrument. För oss är nämligen tillgången till bostad en social rättighet.

Socialdemokraterna kommer därför att fortsätta att ge stöd för att bygga hyresrätter. Det kommer vi göra fram till dess att vi inte behöver mötas av rubriker om bostadsbrist för studenter varje augusti.

Johanna Haraldsson (S) Riksdagsledamot från Jönköpings län
Mona Forsberg (S)
Joaquim Larsson Ordförande S-studenter i Jönköping

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.