Makten utanför planen skadar spelet

Du krigar som ett djur för att ta poäng och vinna i slutminuterna av en fotbollsmatch. Men vad gör du när en åskådare springer in och avbryter matchen så att motståndarna vinner?

Idag beslutade Disciplinnämndens majoritet att de väljer att ge bort en 3–0-seger till Östersund efter de skandalösa scenerna på Stadsparksvallen, där en gärningsman sprang in på planen i slutminuterna i syfte att bryta matchen.

Detta är helt absurt. Hemmalaget har en skyldighet att garantera säkerheten på arenan under match. Ifall en match avbryts och arrangören brister i säkerheten så tilldöms segern bortalaget.

På flera sätt stämmer det men vi får inte glömma hur det påverkar de drabbade i det här fallet. Det finns flera som faller offer för en regel som i praktiken inte berör dem.

Spelarna som förbereder sig i flera dagar för att vinna en fotbollsmatch. De som ägnar hela sina liv åt att tävla i den här sporten.

Eller supportrarna, alla de som betalar för att få se en full 90-minutersmatch, match in och match ut i 30 omgångar. De gör allt i sin makt för att på ett schysst sett heja fram sitt lag till en seger.

Det finns heller ingen anledning att glömma alla de pådrivande människorna samt de som jobbar ideellt för föreningen. De förbereder både sig själva och evenemanget för att det ska hålla en hög nivå varje match.

Den här gången blev allt det slitet förgäves.

Dessa människor har ingen makt när disciplinnämnden beslutar att Jönköpings Södra tilldöms en förlust med 3–0 efter att en huligan ha sprungit in på en match. En huligan!

Därför är det dags att ändra på reglerna. Oskyldiga människor ska inte förlora rättvisan för att en idiot springer in på en fotbollsmatch och förstör.

Det går inte att blunda för att sådana här incidenter kan komma att bli vanliga framöver. Regeln kan komma att missbrukas. Om ett lag leder, ska det då bara behövas att någon springer in för att matchen ska avbrytas?

fakta

 Beslutet från disciplinnämnden
’’
Disciplinnämndens majoritet anser att åskådaren som angrep Östersunds målvakt ska betraktas som Jönköpings supporter varför Jönköping är ansvarigt för det inträffade och förlorar matchen’’, skriver nämnden i sitt beslut”.

J-Södra väntas överklaga beslutet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.