Ville döma honom till dödsstraff- modellen från Jönköping nu frigiven

Toppmodellen Farzan Athari, 30 år, från Jönköping kastades i isoleringscell i Centralfängelset i Dubai efter att ha haft 21 gram kokain på sig i jackfickan. Två domare av tre ville döma honom dödsstraff. Men genom sin advokat fick han ett straff på livstids fängelse. Några månader senare får han straffet förkortat och gör i samband med detta en musikvideo där han ber shejken om nåd. Och nu ska han vara frigiven. 

I maj 2013 greps svenske modellen Farzan Athari utanför lyxhotellet Armani i Dubai – med 21 gram kokain i fickan.
Han har erkänt att han haft drogerna på sig, men menat att han varken använt dem eller skulle sälja.

Erkände utan att förstå
Efter en första rättegång dömdes han till livstids fängelse, efter att ha skrivit under ett arabiskt dokument med ett erkännande han inte förstod. Om alla domare varit överens hade han riskerat dödsstraff.

Vädjade i musikvideo
Och tidigare i år gjorde modellen en musikvideo där han vädjar till shejken att släppa honom fri, något vi skrev om tidigare under året. 

Senaste nytt
Och de senaste uppgifterna som kom under tisdagen visar att modellen från Jönköping nu ska vara släppt och på väg hem.
– Det handlar om några veckor som processen har pågått. Vi bad om resning så att de skulle kolla på fallet en gång till, säger Farzans pappa Abdoll Hossein Athari.

”Bästa dagen i mitt liv”
I april hade livstidsstraffet omvandlades till tio års fängelse, men nu har svensken friats helt.
– Det känns helt fantastiskt. Jag kan inte beskriva mina känslor, men det är den bästa dagen i mitt liv, säger pappan.

Något som kan varit avgörande i domstolens beslut om att frige honom kan ha handlat om musikvideon han spelade in i januari. 
Där vädjade Farzan Athari till Dubais shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum om nåd.

Familjen säger att han kommer
Under dagen förväntas Farzan Athari landa på Arlanda, uppger familjen, men detta har inte bekräftats av utrikesdepartementet (UD) ännu. 

Detta har hänt:
Maj 2013:
Farzan Athari greps i hemmet och hade då 21 gram kokain på sig. Men modellen förnekade och menade att kokainet var planterat. Han skickades direkt till isoleringscell.

Januari 2014: Efter åtta månader i Centralfängelset i Dubai kom beskedet att hans straff sänkts från dödsstraff till livstids fängelse för narkotikabrott.

Med hjälp av en fängelsevakt kunde Farzan, från Jönköping spela in en låt på en mobiltelefon. Ljudupptagningen skickades sedan vidare till vänner hemma i Sverige som producerade själva musikvideon.

April 2014: 
Under valborgsmässoafton får Farzan Athari veta att hans straff på livstids fängelse omvandlas till tio år. 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.