Vuxen för tidigt

Jag hör ofta uttrycket ”dagens ungdomar” negativt av föräldrar, lärare och andra vuxna och de har en poäng, i alla fall hos barn och unga tonåringar.

Nuförtiden med all media så ser unga dagligen på bilder med äldre ungdomar som har omöjliga kroppar, utseende och tips för att förändra problem barnen inte ens har fått möta än. Så när en modeintresserad tioåring ser en 22-åring som visar en sminktutorial på hur man får sina ögonbryn precis rätt ifyllda så sätter detta igång en tanke i tioåringens hjärna. Den är att man ska se ut så och naturligt ha sådana ögonbryn. Då såklart så vill tioåringen ha det, fast hon är alldeles för ung och att hennes kropp knappt börjat utvecklas.

Jag som bara är 15 år kan redan se skillnaden från när jag var elva år. De försöker äga så många märkeskläder så möjligt och sminkar sig. Deras beteende är mer ifrågasättande och uppblåst. Jag menar inte på att alla unga är såhär, faktiskt så beror det mest på personen och hur man har växt upp. Jag själv känner många starka individer som ser över detta och redan nu går sin egen väg.

Allt detta beror främst på sociala medier. Sociala medier är inte något dåligt, det är fantastiskt hur många människor kan nås bara genom en app och hur många som kan få inspiration från just samma inlägg som tioåringen såg. Man kan nå alla på sociala medier, men då kommer också ibland det dåliga, alla kan nå dig.

Då med taken av att alla kan se dig så måste du prestera vilket sätter press på alla och då framförallt unga som inte är redo för den pressen. Om man då dagligen tänker att man måste fixa sig själv och få bekräftelse att man är tillräcklig så blir det som en mur för den man är. Det kan leda till ångest i framtiden och låg självkänsla. Det finns ingen direkt lösning på detta då vi är i en tidsperiod där mycket förnedringar sker samtidigt och det är inget man kan stoppa, men vi kan hjälpa genom att uppmana dem att istället för att försöka vara ett ideal så kan de lära sig att uppskatta sig själva.

Emilia Lindholm

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.