Insändare: Gör skolan helt avgiftsfri

I skollagen står det att skolan ska vara helt avgiftsfri. Men det stämmer inte in med hur dagens skolor ser ut. T.ex. i min klass när vi hade friluftsdag så kostade det 100kr att följa med och åka slalom.

Det andra alternativet var att åka skridskor om man hade egna eller gå promenad. Hur kul är det att komma tillbaka nästa dag där alla pratar om hur roligt det var att åka slalom och du själv gick en promenad för att du inte hade råd med det. Tänk på alla flyktingar som kommer som jag tror att de flesta vill välkomna.

Om de kommer till Sverige och låter barnen börja i skolan så kommer barnen hem och ska ha med sig pengar till skolan när familjerna lever på bidrag för att föräldrarna inte kan språket och därför inte har möjlighet att skaffa jobb.

Tänk även på de familjerna där föräldrarna är sjukskrivna, de som är arbetslösa, de som är ensamstående och alla andra som har det tufft ekonomiskt. Föräldrarna känner sig misslyckade om de inte har möjlighet att betala den summan som skolan kräver. Då blir det dålig stämning hemma och föräldrarna blir ännu mer hjälplösa för att de mår hemskt. Då kanske du tänker att klassen inte kan göra lika många resor och annat som kostar pengar. Nej så behöver det inte alls vara.

Klassen kan tjäna ihop pengar själva genom att t.ex. sälja saker från företag, ha en loppis eller hitta andra sätt att tjäna pengar på. Detta kan också lätt leda till att föräldrar prioriterar pengarna fel. De kanske känner den pressen att betala till skolan att de tar av pengarna som egentligen skulle ha gått till något viktigare t.ex. en vinterjacka.

Då får det barnet frysa istället. Fast det viktigaste av allt är att skolan trycker på normen att man ska ha gott om pengar och visar klasskillnader väldigt tydligt när de tar avgifter. Det kan lätt leda till mobbning och utanförskap för de som inte har de pengarna.

ALLA NI LÄRARE SOM PLANERAR UTFLYKTER TÄNK PÅ ATT INTE HA AVGIFTER FÖR BARNEN. ALLA HAR INTE DE FÖRUTSÄTTNINGARNA.

Wilma Lagerqvist

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.