Så här har ingen svensk bestigit Kilimanjaro

Nu beger sig Jonathan Ljungqvist ut på nya äventyr. Denna gång kommer han dock att belysa bärarnas situation på Kilimanjaro.
– Jag kommer bestiga Kilimanjaro på bärarnas sätt. Det kommer bli en pärs, säger äventyraren Jonathan Ljungqvist.

Han har redan bestigit Kilimanjaro, men den gången var det enklare än det kommer bli denna gång. Nu ska han nämligen agera bärare.

Bärarna är lokalbefolkning, som bland annat bär klättrarnas tält, kylskåp och stolar. Det är tack vare dem, som turisterna kan bestiga berget utan att behöva tänka på något annat.

– De offrar sina liv dagligen. Deras lön består av dricks. Och vissa skiter i att ge det, andra ger bara någon hundralapp, berättar Jonathan.

En studie och utmaning
Detta äventyr gör han via Nicklas Lautakoski, som är ägare av Swett, som erbjuder upplevelseresor. Han är även drivande i att skapa bättre villkor för bärare i Tanzania genom Kilimanjaro Porters Assistance Project.

Det är bärarnas tuffa situation som Jonathan nu vill spegla genom att själv agera bärare. Detta äventyr blir lika mycket en studie som en utmaning.

– Tidigare har mina äventyr handlat om att ta mig från punkt A till B. Denna gång är det ett experiment. Jag ska både uppleva och framhålla bärarnas situation. De förtjänar förståelse och respekt.

– Jag kommer att uppleva och framhålla deras liv. Jag kommer att belysa hur de har det.

Dokumenteras genom foto

Äventyret kommer att dokumenteras med hjälp av en kameraman. Något som han senare kommer att fortsätta belysa genom föreläsningar.

Förberedelserna inför äventyret är igång och Jonathans största bekymmer just nu är skorna.

– Jag har grov ångest… Min ena vandringskänga är försvunnen och jag har bara en månad på mig att gå in nya skor.

Kan bli illamående

Annars är det inte så lätt att förbereda själva bestigningen. Han ska bestiga Kilimanjaro tillsammans med lokalbefolkning som har vanan inne, i deras takt.

– Det är höjden som kan ställa till det. Jag ska upp 6 000 meter. Jag går tillsammans med afrikanerna (läs bärarna reds. anm.). Jag kommer till och med sova i deras tält. Det kommer nog bli en del illamående.

Han beräknar att vara borta en månad. Förutom att bestiga berget, så kommer han att passa på att besöka ett barnhem han jobbade på år 2012 och hälsa på vänner och bekanta. Dessutom räknar han med att avsluta resan på stranden

– Jag rundar av på Zanzibar med sol och bad.

fakta

Kilimanjaro

Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och ligger i norra Tanzania. Dess högsta topp är 5 892 meter över havet. Den höga höjden och den låga temperaturen gör att alla klättrare lider av någon form av obehag, exempelvis syrebrist, hypotermi och huvudvärk.

Källa: Wikipedia

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.