Han blev Årets Nybyggare

En nybyggare är en person med utländsk bakgrund som valt att starta ett eget företag och med begränsade resurser, hårt arbete och en målmedvetenhet nått framgång i sitt företagande. På onsdagen fick Vilbert Soleymanian, 42 år, mottaga priset som Årets Nybyggare i Jönköpings län 2016 med motiveringen:

”Vilbert har med en stark vilja, hårt arbete och målmedvetenhet hittat andra vägar och med små resurser byggt upp ett företag som har etablerat sig på en svår marknad med bra utvecklingsmöjligheter.”

– Det känns som att vinna Oscars-priset för det man har gjort, säger Vilbert.

– Det är en ära och jag känner mig otroligt stolt.

Ensamkommande flyktingbarn
Vilbert kom till Sverige 1988 som ensamkommande flyktingbarn och sedan dess har Sverige varit hans hem. Redan som liten visste han att han skulle jobba med människor i framtiden. Han började sin karriär inom psykiatrin, men hans rastlösa själ gjorde att han inte nöjde sig med att enbart jobba så han började studera vid sidan om. Under studietiden började han intressera sig för jämställdhet inom den svenska vården och omsorgen.

Basic Care Unit AB
År 2005 startade Vilbert Basic Care Unit, det första bolaget i Sverige som hade hemtjänst baserad på språklig och kulturell kompetens. 

– Jag uppmärksammade hela behovet för vård och omsorg hos vårdtagaren. Även när det gäller språk och kultur. Det saknades i Sverige.

Skänker priset till välgörenhet
– Jag tänker skänka prispengarna till välgörande ändamål. Jag brinner för integration och vill bidra på ett eller annat sätt. Sen vill jag skänka pengar till Röda korset och Cancerfonden.

Hur ska du fira utmärkelsen idag?
– Nu ska jag fortsätta att jobba, men ikväll får det bli en öl med vänner.

Vilhelm Moberg
Inspirationen till Årets Nybyggare är bland annat hämtad från Vilhelm Mobergs svit om de svenskarnas migrationshistoria för drygt 100 år sedan. Då lämnade människor landet för att skapa sig en ny tillvara med få resurser. Man blev nybyggare som ett resultat av ett uppbrott.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.