Lasse fick MS – Hjälper nu andra

Första MS-skovet fick han redan tio år innan diagnosen. Då tog han det inte på så stort allvar.

– På den tiden fanns inget att göra. Därför brukade inte läkaren berätta om sina misstankar om att patienten kan ha fått MS. Jag själv förstod dock att det antagligen handlade om ett MS-skov, men tänkte att jag säkert tillhörde de fem till tio procent som bara skulle få ett skov en gång och sedan aldrig mer.

1995 fick han dock sitt andra skov och diagnosen MS. Det var något som vände upp och ned på hela hans liv.

– Jag blev knäckt. Det var bara att gilla läget. Men det var oerhört tungt.

Fick bromsmedicin

Genom en gammal skolkamrat som var läkare, så fick han chansen att vara med i den första testgruppen för den första bromsmedicinen.

– Att få testa den var räddningen för mig. Det var att gripa efter sista halmstrået.

Medicinen visade sig hjälpa. Visst är han fortfarande sjuk i MS, men han har inte blivit sämre. Det nya livet med dubbelseende, gångsvårigheter och inkontinens blev till slut den nya vardagen.

– Efter några år blir funktionshindren det normala. Man planerar livet efter sina begränsningar. Man vänjer sig vid det.

Blev författare

Något som verkligen hjälpte Lasse att gå vidare i livet var att han skev ”Handbok för MS-sjuka”. Den boken fanns sedan, berättar han, på de flesta neurokliniker i landet.

– Det var ett sätt att bearbeta sjukdomen. Jag fick tränga in i mig själv, det var en terapi att skiva boken. Sedan var det ju roligt att den blev väl mottagen.

I samband med diagnosen slutade han sitt jobb som reklamare. Efter några år som egenföretagare väntade ett helt nytt yrkesliv som ombudsman på Neuroförbundet i Stockholm.

Lämnade Stockholm

För fyra år sedan ändrade livet riktning igen. Han flyttade från Nacka till Eksjö efter att ha sökt jobbet som kanslichef på HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorgan. Småland var dock inte ett helt okänt landskap.
 
– Min fru är från Vetlanda. De senaste 20 åren har vi haft sommarstuga mellan Eksjö och Vetlanda. När detta jobbet dök upp, så sökte jag och fick det.

Att arbetspendla mellan Eksjö och Jönköping är absolut inga problem för någon som tidigare pendlat mellan Stockholm och Nacka. Han slipper köer och njuter av bilfärden.

– Det är en behaglig resa. Det är en stor skillnad mot att pendla i Stockholm.

Vill påverka

Han trivs med sitt arbete. På HSO känner han att han kan påverka regionen och politiken.

Drivkraften är en form av prestationsångest som bottnar sig i medmänsklighet. Han vill att det han gör är av betydelse för en annan människa.

På HSO känner han att man kan förändra samhället och möjliggöra ett bättre liv för individen.

Just nu driver han två projekt. Ett av dem är SiSU, Små intäkter Stora utgifter. Där hjälper man människor med ekonomin i samband med sjukdom som innebär inkomstbortfall.

Olika projekt

I SiSU guidas individen och får veta vad det finns för form av stöd och bidrag, information som inte alltid finns tillgänglig för alla människor.

Ett annat projekt är Patientberättelserna. Fem personer med olika diagnoser åker då runt till länets vårdcentraler och ge sin bild av hur det är att leva med en sjukdom och lyfter fram möjligheter och problem.

– Sjukvårdspersonalen får se människan bakom diagnosen. Än så länge har vi 16 stycken så kallade storytell-framträdanden inbokade.

Vill förändra

Att lyfta fram människan bakom diagnosen tycker han är viktigt. Målet är att varje individ ska vara delaktig i samhället. Även om man kommit en bit på vägen i dessa frågor, så finns det mycket kvar att göra.

– Personen är oftast den samme som före sin sjukdom. Skillnaden är att man presterar på en annan nivå. Jag tycker man ska ta tillvara på människor, ge insatser, se utvecklingsmöjligheter.
– Jag vill se mer rehabilitering. Allt för många får inte tillgång till rehabiliteringar. Man ska exempelvis inte bli liggande på ett boende efter en stroke.

På HSO känner han att han verkligen kan vara med och förändra samhället. Utan sitt jobb skulle han inte må bra.

– Om jag inte skulle ha någon uppgift, inga projekt, då skulle jag inte vara harmonisk.
– Jag trivs med att ha mycket på gång.

 

 

 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.