Härligt mottagande när musiker släpper debutroman

För tre år sedan fick Magnus Hördegård diabetes. När han fick reda på att det var till följd av hans svåra cancer som han haft som treåring började hans inre resa i form av ett romanprojekt. På lördag den 1 oktober har han releasefest för sin debutroman.

Den 14 september debuterade Magnus Hördegård med självbiografin Vägen hem för Benjamin Blå. Han beskriver känslan som ovan då han alltid har identifierat sig själv som musiker. Romanprojektet började som ett sökande i det förflutna efter att han för tre år sedan diagnostiserades med diabetes och fick veta att det var till följd av hans svåra cancer som han haft som barn.

– Jag förstår inte vad som hände. Det var inte planerat att jag skulle skriva en bok, men samtidigt var tröskeln inte så stor för mig då jag skrivit mycket musik, säger Magnus Hördegård.

Det blev ett konstnärligt projekt som varade under tre höstar samtidigt som han arbetade parallellt med en skiva. Skivan resulterade i tio poplåtar på svenska där texterna är sprungna ur samma historia som självbiografin. På lördag den 1 oktober firas Magnus Hördegårds debutroman med en offentlig releasefest på Sofiehof i Jönköping. Där kommer man bland annat kunna lyssna till ett författarsamtal om boken med Tina Gardestrand, varvat med musik från den nya skivan som går under titeln Benjamin Blå.

”Min tonåring kallade mig Shakespeare”

Magnus Hördegård beskriver resan kring romanprojektet som både fantastiskt härlig och lite läskig. Trots en hel del tvekan i början blev han ganska snart uppslukat av sitt projekt.

– Familjen har varit väldigt förstående, de vet att skrivandet är en stor del av mig. Min tonåring kallade mig Shakespeare då jag satt och skrev i min fleecetröja och mitt rufsiga hår.

– Det känns fint att andra kan ta del av min berättelse. Man borde våga att dela med sig mer, alla har något att berätta. Vi kan lära av varandra.

En allvarlig berättelse blandad med ljus och värme

I boken reser Magnus Hördegård till sin 90-åriga mamma för att söka svar i sitt förflutna. I ett långsamt bondekök i djupaste Småland får hans mamma läsa om sitt liv i romanform, om familjen svårigheter och lidande men också om Magnus sökande kring sin cancer och dess eftereffekter.

– Mellan kapitlen samtalar vi om livet, vi talar om om tro och läkedom men också om skuld och skam. Det blir ett vackert möte mellan mor och son. Vägen hem för Benjamin Blå är en berättelse med djup och allvar men också en bok med ljus, kärlek och stor värme.

Titeln till boken syftar till den inre resan som Magnus Hördegård har gått igenom. Namnet Benjamin kommer ifrån den bibliska berättelsen Josef och hans bröder, där Benjamin var yngst i en stor syskonskara. Likaså är Magnus yngst bland sina syskon. Blå syftar till ordet blues som står för smärta och lidande.

Bokmässan i Göteborg

I söndags deltog Magnus Hördegård med sin roman på Bokmässan i Göteborg där han fick ett varmt mottagande.

– Det var häftigt att delta och jag fick många fina samtal. Jag hade inte så stora förväntningar innan men jag fick positiv respons och det var många som köpte boken.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.