Jönköpings äventyrare ska slå världsrekord

Jonathan Ljungqvist är fast besluten vid att leva sitt liv till max. Han hinner knappt avsluta ett äventyr innan nästa utmaningen hägrar. Nu vill 24-åringen slå världsrekord i att simma under vatten med dykutrustning. Idag har amerikanen Neal Watson rekordet och det har han haft sedan 1978. 

– Hans rekord är 66 miles vilket är ungefär 10 mil. Jag är mer eller mindre säker på att det gjordes i strömt vatten, annars kommer jag behöva vara under vattnet i 40 timmar, berättar Jonathan Ljungqvist.

En utmaning på hemmaplan

Just nu väntar Jonathan Ljungqvist på att Guinness World Records ska bekräfta om det senaste rekordet gjordes i strömt eller stilla vatten. Om rekordet är gjort i stilla vatten så planerar han att genomföra utmaningen på hemmaplan, nämligen i Vättern. Men om det är gjort i strömt vatten är Röda havet ett alternativ.

– Min plan är att om det blir Röda havet så kommer jag ändå korsa Vättern under vattnet som uppvärmning.

Jonathan Ljungqvist planerar att genomföra utmaningen redan i februari nästa år.

– Kylan kommer bli det värsta. Sedan att gå på toaletten blir nog ett svårt projekt.

Elektriskt underställ

Han har tidigare gjort ungefär 60-70 dyk, och de flesta av dem har genomförts i Vättern. Jonathan har även dykt i Bali och mycket runt om i Europa. Han berättar att han kommer träna hårt på Rosenlundsbadet under vintern.

Ulrik Sjögren som äger Atlantis Dive College i Jönköping kommer att hjälpa till med utrustningen som bland annat kommer att bestå av ett elektriskt underställ. Ulrik Sjögren ska även finnas med på den båt som ska följa Jonathan Ljungqvist över vattnet i februari.

– Han kommer se till att mina tuber byts och att det praktiskt sätt funkar för mig. Jag känner honom sedan länge, och jag själv är utbildad professionell dykare via honom. Så dykning är väl den extremsporten som jag känner mig mest hemma med.

Hur fick du idén till denna utmaningen?

– Jag gillar ju att variera mig. Nu har jag cyklat, paddlat, vandrat, åkt rullskidor och bestigit berg. Detta lockar för att det blir så annorlunda.

Vad säger familjen om dina planer?

– De börjar vänja sig vid att jag håller på med lite galna projekt.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.