Jönköpings mest rutinerade mäklare

Bo Gustafsohn började arbeta som fastighetsmäklare den 1 februari 1975, han har drivit egen mäklarfirma sedan 1992, och arbetat som kontorschef på Fastighetsbyrån i Jönköping sedan 2003. Med andra ord är han den person som arbetat allra längst i branschen i Jönköping.

– Jag hade en far som startade Sparbankernas fastighetsbyrå 1968, så i princip har jag växt in i jobbet, berättar Bo Gustafsohn.

På 1970-talet var det ovanligt att vara så ung i mäklarbranschen som Gustafsohn var när han började. Dessutom fanns det nästan inga kvinnor inom yrket.

– Det var mest äldre män på den tiden. Där har det ändrats enormt om man tittar på hur det ser ut idag när det faktiskt är mest tjejer som utbildar sig till mäklare.

Vilken är den största skillnaden mellan 1975 och i dag?

– Det är den digitala utvecklingen givetvis. Jobbet är precis detsamma. Men sättet att få ut objekt smidigt med digitalkameror och med Hemnet och allt detta – det är ju jättestora skillnader. Plus att det är väldigt mycket yngre medarbetare idag.

Bo Gustafsohn berättar att han  är positivt inställd till den digitala utvecklingen och glad över att få jobba med yngre förmågor.

– I min ålder är det lätt att fastna i hjulspåren. Då är det viktigt att det kommer in yngre med nya friska idéer. Det har varit en drivkraft för mig att stanna kvar i jobbet, att det har förändrats positivt.

Är det roligare att jobba idag än när du var 21 år?

– Nej, det var jättekul då med. Men det är en bra fråga. Man har ju förändrats själv också under de här åren naturligtvis. Det är tuffare i dag med större krav och mer pålästa köpare. När jag började en gång i tiden så var det mäklaren som kunde. Kunden kunde ingenting. Idag kan kunderna enormt mycket redan när man träffar dem första gången. Den digitala världen gör att kunderna kan hålla sig mycket mer pålästa. Jag menar inte att det är negativt, men det ställer andra krav på mig som mäklare.

Vad är det som gör att du har stannat i branschen så länge?

– Mötet med människor, både kunder och personal. Det här gänget som jag jobbar med är fantastiskt. Att få träffa på folk i alla skeden i livet, det har känts stimulerande. Vi klampar ju in i både glädje och sorg. Det är ett otroligt roligt och inspirerande jobb om man tycker om människor och tycker om att hjälpa till. Jag brukar säga att vi är både säljare, mäklare, kuratorer och rådgivare.

Skulle du beskriva dig själv som en framgångsrik mäklare?

– Jag har i alla fall överlevt under alla de här året, så ja, jag känner mig som en framgångsrik mäklare.

– Jag tror att man måste vara ödmjuk inför sin uppgift som mäklare och aldrig kompomissa med seriositeten. Lyssna på kunden och inte snickra ihop receptet själv. Jobba för kunden, vilket är både köparen och säljare. Det är också det svåra, att stå mitt emellan. Då gäller det att skapa förtroende hos både säljaren och köpare och det tror jag att jag har varit duktig på.

Dags att trappa ner

I somras fyllde Bo Gustafsohn 62 år och kände att det började bli dags att trappa ner på arbetet. I oktober lämnade han därför kontorschefsrollen på Fastighetsbyrån och tog tjänstledigt året ut. Vad som händer framöver är fortfarande oklart.

– Jag kommer inte gå tillbaka och mäkla hundra procent igen. Däremot kan det hända att jag kommer jobba med lite kommersiella fastigheter. Det är ett spår som vi diskuterar just nu. Eller så blir det något helt annat.

Bo Gustafsohn bor i dag i Bottnaryd tillsammans med sin fru. De har även två döttrar och sammanlagt fem barnbarn. På fritiden spenderar Bo Gustafsohn gärna sin tid i naturen. Han hoppas även få mer tid över till golf framöver.

Drömobjektet

När Bo Gustafsohn ser tillbaka på sin tid som mäklare är det framför allt ett objekt som har betytt lite extra för honom.

– Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var väldigt häftigt när jag fick in Viredaholms Säteri som var en gård i Vireda med ett fint hus vid en sjö, med tillhörande marker. Det fanns även lite historia kring byggnaden. I dag är det en golfbana på platsen. 

Var ska man köpa bostad idag om man vill ha en värdestegring?

– Jag tycker att man ska köpa där man känner att det är bäst för familjen att bo, den plats som man kan ta till sitt hjärta. Det är viktigare än att se det som en ekonomisk affär.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.