Veganen som tävlar i bodyfitness

Eva Sederholm från Jönköping lever helt på vegansk kost samtidigt som hon tränar och tävlar i bodyfitness. En kombination som många kan tycka är lite udda eftersom det är lätt att tro att det krävs kött och dess proteiner för att bygga muskler.

Eva menar att det handlar om att göra det på rätt sätt, att det främst gäller att hålla koll på hur ens kropp är genetiskt byggd. Alla har olika förutsättningar, hon själv är exempelvis ingen långdistanslöpare men att bygga muskler passar henne perfekt.

Fem tävlingar förra året
Eva deltog i hela fem tävlingar förra året, där alla i princip slutade med en finalplats och det blev dessutom ett guld på fitnessgalan. Hon berättar att just det här med fitnesstävlingar var som en helt ny värld för henne och att det är mycket större fokus på skönhet än man kan tro, där exempelvis även hår och makeup är viktiga delar i tävlingarna.

”Det var som att jag var i en barbiefabrik”
Eva minns första gången hon deltog och när hon helt näck skulle bli spraytannad av en man. Hon tyckte att det var lite pinsamt men när hon passerade en plastad ingång där tjejer med stora silikonbröst stod helt stilla på självtorkning ifrån spraytanningen, så började hon att skratta. Det var som att jag var i en barbiefabrik, berättar Eva. Hon har också lärt sig att schemat på tävlingarna inte alltid hålls. En gång höll hon på att missa att hon skulle upp på scen, eftersom hon stod och drack kaffe. Då fick Eva bokstavligen springa och sätta på sig bikinin samtidigt.

Nästa stora stopp blir Las Vegas
Eva har blivit inbjuden som enda svensk att delta i den första stora fitnesstävlingen för veganer, i Las Vegas i höst. Arrangörerna ville att Eva skulle gästposera, men hon sa att om det är tävling så vill hon hellre tävla och nu blir det alltså så. Innan Las Vegas så blir det även en tur till vegomässan Vegovision i Göteborg, där Eva och hennes sambo har både en panel och en föreläsning. Hon hälsar att alla som vill veta mer om bodyfitness och vegankost är välkomna dit.

Började som kökschef på en köttrestaurang
Det är säkert många som tycker att det är lite ironiskt att Eva tidigare jobbade som kökschef på en riktig köttrestaurang. I den vevan åt hon fortfarande kött även om hon började dra ner på det. Hon vill inte säga att det var på grund av just det jobbet, men att jobba så mycket med kött fick henne att få lite avsmak. En period åt hon bara fisk och kyckling för att sedan gå över till vegetarisk kost. Eva kom in på vegansk mat när hon träffade sin sambo Kristian, som numera också är hennes coach. Hon förklarar att hon inte hade varit där hon är idag utan honom.

”Jag har alltid tyckt om vältränade kroppar”
Eva har velat tävla i fitness sedan hon var i 20-årsåldern. – Jag har alltid tyckt om vältränade kroppar och varit fascinerad över hur man kan skapa och bygga en kropp rent estetiskt, berättar hon. När Eva passerade 30 hade hon spenderat många timmar i köket. Hon kände då att det var dags för något nytt, något som gjorde att hon mådde bättre.

Kände sig uppblåst
När Eva började tävla i bodyfitness och ännu inte gått över till vegansk kost, så kände hon sig alltid lite uppblåst. När hon insåg vad kosten gör med kroppen så ville hon ta bort alla animalier. Eva menar att hon vill ha respekt för sin kropp, samtidigt som hon också vill ha respekt för djuren och vår planet.

Jobba inte emot din egen genetik
Man kan tro att det är svårare att komma upp i en hög muskelmassa utan kött, men det handlar om att tänka lite annorlunda kring kosten förklarar Eva. Hon menar att det handlar väldigt mycket om genetik och att man måste hitta det som ens kropp är anpassad för om man vill bli riktigt duktig inom en sport. Man ska inte jobba emot sin egen genetik.
Vissa lockas till extrema svältdieter

”Fitnessindustrin är mycket snygga kroppar och mycket små hjärnor”
Eva berättar att fitnessindustrin inte är särskilt hälsosam, eftersom man förändrar sin kropp så mycket på kort tid inför en tävling. Fitnessindustrin är mycket snygga kroppar och mycket små hjärnor, menar hon. Många som tävlar ifrågasätter inte sina coacher utan de sätts på extrema svältdieter, vilket kan ge upphov till mycket problem med organ som kollapsar exempelvis. Eva påpekar dock att det finns en hel del som äter kött som är bra utövare också, det handlar om att göra det på rätt sätt.

Känner sig helt ren
När Eva står på scen så känner hon sig alltid stolt, oavsett hur tävlingen går. Hon är stolt över att hon kan stå där och känna sig helt ren. Hon har kommit till den formen hon är i, genom att påverka miljön så lite som möjligt och inte låtit några djur komma till skada, för att hon ska försöka se bättre ut. Eva hoppas kunna förmedla en bättre livsstil och en bättre syn till yngre tjejer. Förutom detta så anser hon att den stora vinningen med hennes sätt att leva, är att hon mår bättre och håller sig friskare.

Skänker pengar till Djurens Rätt
Många proteinbolag hör av sig och vill att Eva ska promota deras produkter. Det är sällan det känns rätt i hjärtat berättar hon och hon tackar därför nästan alltid nej. Nu har hon dock tackat ja till ett nytt märke som heter Green Machine, de kör veganska bars som är gjorda på naturliga råvaror. Beställer man genom Evas kod så får man inte bara en rabatt utan Eva skänker också sin vinst till Djurens Rätt.

Anna Nilsson

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.