Jönköpingsprofilens storsatsning – säljer lyxvillor på solkusten

Christian Ternstedt växte upp i Eksjö där han också gjorde lumpen. Därefter förvärvade han sig en officersutbildning på Militärhögskolan i Stockholm. Efter fyra år i armen flyttade han till Jönköping för att studera till civilekonom på Handelshögskolan. Parallellt med studierna startade han sitt första företag, en callcenter på Science Park. 

2005 öppnade han sitt första spelbolag som såldes för miljonbelopp kort därefter. Sedan blev det dags för Expedition Robinson, som han hann delta i hela två gånger. Därefter köpte han in sig i ett nytt spelbolag med bas på Malta.

Livet tog en oväntad vändning

Under en weekendresa i Barcelona 2013 träffade Ternstedt sin fru Eva. Det var kärlek vid första ögonkastet och Ternstedt flyttade ner till Spanien efter två veckor.

Han blev kvar och efter tre år i storstaden flyttade paret till Costa del sol där de nu bor med sina två döttrar. 

I februari 2016 ville Ternstedt testa något nytt och började att arbeta som mäklare på Fastighetsbyrån Swedbank i Spanien. Han hann knappt påbörja sin nya karriär förrän han utsågs till fastighetsbyråns bästa mäklare i september, Sverige inkluderat.

– Så jag har spöat 1 700 mäklare inom Fastighetsbyrån. Jag gillar att sälja. Sälj ligger i mitt blod och jag har alltid älskat och haft ett stort intresse för fastigheter, säger Ternstedt.

Ville satsa på eget

I oktober 2016 var Eva höggravid med parets andra barn och Ternstedt ville då vara pappaledig för att kunna vara hemma och stötta sin fru. När Fastighetsbyrån nekade till detta sa Ternstedt omedelbart upp sin tjänst och bestämde sig för att istället satsa på eget.

– Fastighetsbyrån tar ju åttio procent i provision och man får behålla tjugo själv. Det är ju bättre att behålla hundra procent själv.

Dessutom var han trött på att vara tjänsteman.

– Jag startade mitt första företag som 23-åring. Jag är vann vid det livet. Då blir det jobbigt att behöva passa bestämda tider. Jag jobbar hellre efter mina egna villkor även om det ofta blir mer jobb. Men det känns inte på samma sätt.

– Utöver det vill jag ha tid för alla mina kunder genom hela processen, och den tiden fanns inte på Fastighetsbyrån. Jag säljer hellre färre antal fastigheter och har mer tid över till att hjälpa mina kunder med allt det praktiska som behövs även efter att man fått tillträde.

Moderna fastigheter med skandinavisk stil

Spanishhomes.se inriktningar sig på att förmedla moderna fastigheter och nyproduktioner med skandinavisk stil i alla prisklasser och storlekar från Malaga ner till Estepona.  

– Fastigheterna är nyckelfärdiga, det ska bara vara att flytta in.

Målgruppen är främst skandinaver men även en hel del engelsmän, tyskar och holländare som föredrar ett modernare hem utan renoveringsbehov.

Företagets hemsida har precis blivit klar och flera kollegor är påväg in i företaget.

– Det blir ytterligare en delägare och två anställda.

Inte som i Sverige

Ternstedt berättar att fastighetsbranschen i Spanien skiljer sig mycket från hur det ser ut i Sverige.

– I Sverige har man oftast öppna visningar och det kommer ofta mycket folk. Här är utbudet så stor så man åker istället runt med kunden. Som mäklare representerar man mer köpkunden här. Jag kan visa tio lägenheter för samma kund på en dag. Det passar mig väldigt bra, för jag är väldigt personlig och jag älskar att lära känna nya människor.

– Min mor är Stockholmare och min pappa är smålänning. Så jag är duktig på att ta alla typer av människor. Jag tror att det är viktigt – att man är lite av varje. Både lite bonde och lite Stureplanskille.

Sola på förmiddagen och åka skidor på eftermiddagen

Ternstedt menar att det är perfekt köpläge just nu för den som drömmer om ett boende på solkusten.

– Den spanska bostadsmarknaden har gått ner tio år i rad men vände äntligen uppåt förra året och är på gång rejält igen. Priserna är dock fortfarande nära hälften innan krisen 2006. Man får ett mindre slott med trädgård och privat pool för samma peng man betalar för en liten trea på Östermalm.

– Jag förstår verkligen inte varför inte fler satsar på extraboende på solkusten. Vi har ju  Sierra Nevada knappt två timmar bort från stranden, där man kan åka skidor på 3000 meters höjd från december till april. Var i världen finns det – att man kan sola på förmiddagen och åka skidor på eftermiddagen? 

Hur ser framgångsreceptet ut?

– Jag har även misslyckats med många företag genom åren. Men man måste vara ambitiös och påläst. Det gäller ju inom alla branscher. Man lär känna sina kunder – lunchar ihop. Det tycker jag är kul. Jag hade aldrig velat vara mäklare i Sverige och stå där och dela ut broschyrer i dörröppningen. Det låter ju skittråkigt. Det ska vara fart.

– Här nere finns även prutmån på fastigheterna och det älskar jag som smålänning. Pruta är sport.

Den här artikeln publicerades ursprungligen 2017-04-04.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.