Historisk VM-medalj för piloten från Jönköping

Gustav Salminen har under veckan varit i Polen och tävlat i VM i konstflygning. I sin första flygning tog han brons. Det är den första medaljen någonsin både för Gustav och för Jönköpings Segelflygklubb. 

Det är tredje året som Gustav Salminen från Kaxholmen tävlar i VM i konstflygning. Han är den första någonsin från Jönköpings Segelflygklubb att vara med, och nu har han dessutom tagit sin första medalj.

Världsmästerskapen, eller ”World Advanced Glider Aerobatic Championships”, anordnas detta år i Torun, Polen. 

– Första flygningen var fruktansvärt tajt i topp tre där det bara var sju poäng utav 1500 poäng mellan mig och vinnaren. Jag slutade på en tredje plats och det blir min första medalj i VM-sammanhang, berättar Gustav.

– I tredje flygningen fick jag till en riktig kanonflygning. När jag landade så kom min lagkapten och diverse piloter och sa att det var en vinnarflygning. Jag blev riktigt förvånad över vilka höga poäng jag fick. Till och med bättre resultat än på första flygningen som jag tränat sedan inför sedan i mars.

En vinnarflygning var det också. Gustav placerade sig på första plats med en poäng på nästan 80 procent. Vilka som tar medaljplatser i totalen får deltagarna reda på under fredagen eller lördagen.

Flygplanet kördes på vagn ända från Sverige till tävlingsplatsen i Polen. Bakom framgångarna ligger många timmars träning.

– Det har blivit över 100 timmars flygning i år för att träna inför VM tillsammans med min tränare, säger Gustav Salminen.

fakta

Konstflygnings-VM: Så går det till

I en flygning, så kallad sekvens, bedöms konsterna som piloten utför med poäng på 0-10 av domare som sitter på marken. Sedan räknas medelvärdena på manövrerna ut för att få fram en snittprocent på hela flygningen.

Första flygningen (Free Known) är en fri sekvens som piloten gjort själv och tränat på.

Alla andra flygningar är helt okända sekvenser som deltagarna ska flyga. Piloterna får ett papper med sekvensen på 12 timmar innan man de flyga det, och får alltså ingen övning innan.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.