En stark resa för Jönköpings unga ledare

Underground med ledarskolor på Råslätt reste till Sydafrika för att arbeta med utsatta barn och ungdomar på barnhem och förskolor i slutet av juni. Nu är de hemma igen med många både nyttiga och jobbiga erfarenheter i ryggsäcken.

– När vi kom fram ville jag bara åka hem igen. Det var så jobbigt att se allt i början – att se hur andra barn har det, berättar Gehad Elsayed.

Under två och en halv vecka besökte totalt 19 ungdomar och sex ledare från Underground barnhem och förskolor i East London och Kapstaden i Sydafrika. Ungdomarna, som är mellan 17 och 24 år, har genom cirka 3 000 timmars ideellt arbete på Råslätt själva samlat ihop 100 000 kronor till resan.

För Gehad Elsayed, 21, som varit ledare på Underground i drygt ett år, har resan gett ett nyttigt perspektiv på den egna tillvaron.

– Jag har lärt mig att vara tacksam. Vi fick ju se den dåliga sidan av Sydafrika och alla barn som har det dåligt. Man ska inte ta det man har som en självklarhet, säger Elsayed.

Intrycken var så starka att hon till en början ville vända om och åka hem igen.

– Det var så jobbigt att se allt i början – att se hur andra barn har det. Det påverkar så mycket när man ser det med sina egna ögon.

I barnhemmet i East London bodde barn i alla åldrar upp till och med 18 år. De barn som inte hade blivit adopterade innan sin myndighetsålder fick klara sig på egen hand.

– Barnen som bodde där var antingen föräldralösa eller så hade de blivit misshandlade eller sexuellt utnyttjade av närstående.

Elsayed beskriver barnhemmet som väldigt enkelt med stora rum och dålig isolering.

– På nätterna blev det väldigt kallt.

Pojkar och flickor var uppdelade i olika delar av barnhemmet och i varje hus arbetade två ”mammor”.

– När vi kom dit blev vi också kallade för mammor.

”…man ska lära människor att fiska”

Elsayeds första intryck av barnhemmet var hur stökigt det var. Ungdomarnas första uppgift på plats blev därför att städa upp och skaffa stora soptunnor.

– På dem skrev vi ”be tidy, be proud”. Sen försökte vi lära barnen att det är viktigt att hålla rent. När barnen såg oss städa försökte de också hjälpa till, säger Elsayed och fortsätter:

– När vi först kom dit förväntade sig ”mammorna” på barnhemmet att vi skulle komma med en massa pengar, men det hade vi ju inte. Det finns en uttryck som lyder ”man ska inte dela ut fisk utan man ska lära människor att fiska”.

Besöket på barnhemmet gav även tid för mycket lek. Ungdomarna lärde barnen nya lekar, exempelvis hoppa hage, twister och bollspel, och anordnade olika aktiviteter så som ansiktsmålning och fotografering.

– Vi lärde dem att dansa och de lärde oss att dansa. Sista dagen bjöd vi på lite svenska saker så som kaviar, knäckebröd, saltlakrits och pepparkakor.

Dessutom fick barnhemmet nya gungor, lagade dörrar och putsade fönster.

I ett av Kapstadens slumområden besökte Jönköpingsungdomarna en förskola som de hjälpte till att rusta upp.

– Där hittade vi även på aktiviteter med barnen, och delade ut mat och jackor.

Många av barnen i Kapstadens slumområde har föräldrar som är påverkade av droger. Förskolan var därför en viktig fristad för dem.

Det starkaste minnet

En utav dagarna besökte Elsayed och de andra ungdomarna ett barnhem för funktionsnedsatta barn i Khalylitsha, en av Kapstadens största slumområden. Barnhemmet hade startats av en kvinna som förlorat sitt handikappade barn år 2005. 

Med sig hade ungdomarna bland annat mat så att de kunde fylla på barnhemmets skafferi. De hjälpte även till att städa och bjöd på svenska maträtter.

– Det påverkade mig väldigt starkt. När man kom in på barnhemmet möttes man av en fruktansvärd stank från barnen som inte blev tvättade så ofta. Barnen hade blivit övergivna av föräldrar som antingen trodde att barnen hade någon förbannelse över sig, eller som inte visste hur de skulle ta hand om sina barn. Det var så jobbigt att se.

Tidigare år har Underground bland annat besökt ett av USA:s fattigaste getton, slummen i Malaysia och utsatta områden på Irland. Målet är att varje år komma iväg på en ny praktikresa och nästa år finns det planer på Brasilien.

Men verksamhetens huvudfokus är att arbeta för ungdomar i Jönköping.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.