Jonathan levde som massaj i Tanzanias vildmark

Under tre veckor lämnade Jönköpingsbon Jonathan Ljungqvist, 24, civilisationen för att testa på hur det är att leva som massaj långt ute i Tanzanias vildmark. Det blev en intensiv tid av prövningar i stekande hetta och med dålig tillgång till vatten och mat.

– Mycket av deras liv handlar om att överleva dagen, förklarar Ljungqvist.

Jonathan Ljungqvist är nyligen hemkommen efter att ha spenderat tre veckor med massajer i en av byarna tre mil utanför staden Arusha i norra Tanzania.

I byn som endast består av några enkla lerhyddor bor ungefär 100 invånare.

Projektet blev möjligt tack vare en kontakt som Ljungqvist skaffat sig i landet i samband med tidigare resor.

– Han heter Pray God, och det här hade aldrig varit möjligt utan hans hjälp. Han sa till massajerna att vi var hans kompisar och att han litade på oss. Massajerna hade aldrig släppt in västerlänningar i sin stam tidigare, berättar Ljungqvist.

Med sig på resan hade han även vännen Emil Carlberg, samt kameramannen Mattias Larsson och ljudkillen Kristoffer Rossgård som skulle dokumentera äventyret.

– Eftersom att vi inte kunde kommunicera med invånarna i stammen fick Pray God bli länken mellan oss.

I packningen hade Ljungqvist bland annat ett tält, en sovsäck, solcellsladdare och en dator att föra anteckningar på.

– Vi hade även med oss lite egen mat för vi vågade inte enbart leva på deras majskokta grejer. De kokar majs till någon slags gegga och saltar lite på det. Det är typ det enda de äter. Kött är en delikatess som de kanske äter två gånger i veckan. Så det är inte jättevarierat.

Fick genomgå ett mandomsprov

Första dagen i byn blev Ljungqvist och hans vänner välkomnade av stammens hövding och krigare från andra stammar.

– De gjorde en väldigt konstig dans som pågick i flera timmar, medan vi skulle stå där och försöka digga med.

För att bli godkända som massajer var de tvungna att genomgå ett så kallat mandomsprov.

– Vi har fått höra att en riktig massajkrigare kan tvingas till att vandra i buschen i tre veckor. Men vi behövde bara gå i 10–12 timmar, gräva efter vatten och stå vakt. Så det kändes som att de höll igen för att de trodde att vi var mycket klenare än vad vi är. Men hövdingen sa att vi var godkända.

– För att bli en riktig massajkrigare måste man även döda ett lejon sägs det, men jag vet inte om det stämmer, tillägger Ljungqvist.

Bygga sin egen hydda

Ljungqvist och hans vänner skulle även bygga en egen hydda att bo i. Hyddorna byggdes med en stomme av trä och hade tak av halm. Det var kvinnorna i byn som hjälpte till att bygga.

– Kvinnorna sa att det skulle ta några timmar att bygga hyddorna med det tog flera dagar innan vi blev klara.

Ljungqvist berättar att det var svårt att få kontakt med kvinnorna då de hela tiden höll sig på sin kant.

– Den enda gången jag fick kvinnorna att skratta var när vi skulle bygga vår hydda. Då använder man sig av någon slags koblaja. Jag tog en näve med kobajs och gick bakom Kristoffer och låtsades att jag skulle smeta det i ansiktet på honom. Då gapskrattade de och gjorde ”high five”. Så det var ett riktigt moment där vi klickade.

När hyddan var klar placerades den svenska flaggan på toppen.

En kamp om livet

Barnen i byn hade fullt ansvar för stammens boskap. Varje dag gick de med kossorna och fåren till vattendrag – en vandring på åtta timmar.

– Vissa av barnen var inte mer än tre år. Men de bet ihop och klagade inte. Det är annorlunda. Vi var med och gick en dag och jag blev väldigt trött. Nästa dag vaknade jag upp rätt sliten och såg hur barnen gav sig iväg med djuren igen. De gör samma sak varje dag under flera år. Mycket av deras liv handlar om att överleva dagen.

Blev du en del av stammen?

– Ja, det tycker jag. Jag är så van vid att vistas i sådana områden vilket gjorde att jag kunde slappna av. Vi hade fått höra att massajer älskar kött och sprit så vi köpte med lite vodka från flygplatsen och då blev de väldigt glada. Sedan fick vi smaka på deras egentillverkade öl, och det var så äckligt.

Resans höjdpunkt

– Det bästa på resan var kvällarna. Då fick man uppleva den där röda himlen framför lägerelden, skön temperatur, sång och dans. Och lite god soppa på det. Då kunde man inte klaga.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.