”Svenskar är bortskämda”

Varmt te dricks och bullar och mackor tuggas upp. Det är en inspirerande kväll som står på schemat med gästföreläsare som berättar om sin kamp och sitt arbete för ett bättre Sverige. 

Först ut är Soheila Fors Kalhor som är skaparen av föreningen Khatoon och dessutom verksamhetsledare för Tehusen i Sverige. 

Kurdisk prinsessa och gerillasoldat
Inledningsvis berättar hon om sin annorlunda uppväxt med en far som uppmuntrade henne till självständighet, något som är långt ifrån vanligt där hon kommer ifrån.
– Min pappa gav mig en Pippi Långström-bok och det blev en symbol för frihet för mig, berättar hon.
Men när fadern dog, raserades Soheilas värld. Hon kom från en fin familj där pappan var klanledare och blev vid tolv års ålder tvungen att lära sig att hantera vapen mitt i den iranska revolutionen. 

Senare i livet gifte hon sig med en man som var brutalt aggressiv och som misshandlade henne, innan hon lyckades fly till Sverige, en historia som hon väljer att inte dela med sig av.

”Allah kommer döda mig”
I Sverige hamnade hon mitt i en kulturkrock. Hon såg grisar för första gången, hon såg lesbiska kvinnor och det konsumerades alkohol. 
– Jag tänkte att Allah kommer döda mig för att jag levde i detta land, säger hon och skrattar. 

Hon fick svårt att hantera friheten som hon helt plötsligt fick i ett fritt och icke krigsdrabbat land. 
– För er som är födda i Sverige är det så naturligt med fred och frihet, ni har lärt er det från början. Men för många med mig är det svårt, vi kommer från länder där det är diktatur och krig, förklarar Soheila. 
Hon tillägger också att svenskar är tränade att klara sig själva och kämpa på egen hand, men för en invandrare från ett land långt bort så är det en kamp och något helt nytt. 

”Svenskar är bortskämda”
Hon beskriver Sverige som en egen kultur där allt utgår från en själv, något som blir en rejäl krock för de människor som kommer till Sverige från andra länder där en gruppkultur är verklighet.
– Sverige är ett fantastiskt land och vi ska alla vara stolta över Sverige. Men ni svenskar är bortskämda. Ni vet inte hur det är att komma från krig eller ett land i diktatur, ni är många gånger inte medvetna om vad era förfäder har gjort för att bygga upp det här fantastiska landet för att ni ska ha det bra idag, menar Soheila. 

Soheila fortsätter att berätta om arbetet hon för i Sverige, som såväl utomlands i Syrien och Kurdistan. Hon visar oss alla i lokalen en video från IS där de säljer kvinnor på en marknad och hon visar hur de värderar kvinnor beroende av ålder. 

Så ska Sverige bli ett
– Jag vill inte att vi sätter nyanlända i en bostad och sedan inte sätter krav och undervisar dem. Om de inte tar sig in i det svenska samhället så blir det som Iran, Saudiarabien eller Afghanistan i Sverige. Hedersvåld och hederskultur fortsätter och kvinnor stängs ute och får inte rätt till sin egen kropp, säger Soheila. 
Istället ska Sverige jobba mot en bostadssegregation och invandrare ska lära sig om mänskliga fri- och rättigheter och att det även gäller för kvinnor. 
– De ska sättas i undervisning omgående för att lära sig svenska och den svenska kulturen för att veta hur man ska bete sig i det nya samhället. Vi måste sätta krav på invandrare, inte klappa dem på huvudet, de ska ta vilket jobb som helst och de ska integreras med svenskar så att de kan rota sig i samhället, förklarar hon. 

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.