Läsarnyhet. Utflykt för Bra & Begagnat

Läsarnyhet. Volontärer och personal från butiken Bra & Begagnat, Kungsporten, Huskvarna hade i måndags en heldagsutflykt.

I måndags åkte volontärer och personal på second-hand butiken Bra & Begagnat, Kungsporten, Huskvarna i en fullsatt buss på en heldagsutflykt. Det första stoppet blev Bruzaholms bruksmuseum och vi kunde börja studiebesöket med att fika. Därefter informerade Yvonne Nilsson engagerat och kunnigt om brukets historia. Hon berättade att muséet kom till genom att intresserade bruzaholmsbor i studiecirkelform studerade brukets historia.

Muséet är nu inrymt i den gamla radiatorverkstaden På museet kan man följa historien om det nu 356-åriga järnbruket. AB Bruzaholms Bruk grundades 1660. Ett av Sveriges äldsta järnbruk som fortfarande har sin järnproduktion igång. Grytor, spisar, kaminer och den berömda pumpen Väduren var välkända produkter från bruket. Flera av föremålen finns i vår second-hand butik.

Därefter gick färden till Mariannelund där vi kunde inta en god lunch. Mariannelund är inte större än att vi kunde promenera först till Bra & Begagnat butiken där Åke Bengtsson inspirerat informerade om butiken. Den bästa försäljningsmånaden är juli och det är många turister som passar på att besöka butiken. Till sist gick vi till Mariannelunds karamellkokeri där Gustav, en av de anställda, berättade om karamellfabrikens historia. Vi var en så stor grupp så Gustav fick informera utanför butiken. Karamellkokeriet är ett anrikt gammalt familjeföretag i godisbranschen och tillverkning sker efter hantverksmässiga metoder och gamla, hemliga recept.

Företaget har funnits sen 1929 och har ett 25-tal olika sorters karameller, chokladbollar, klubbor och annat smågodis. Man har även tillverkning av senap efter eget recept. Det tillverkas runt 200 ton godis per år! Försäljningen sker i huvudsak direkt till kund ute på marknader och det blir besök på cirka 150 st olika marknader och hantverksmässor runt om i södra Sverige. Semester blir det först i februari då man stänger karamellkokeriet.

Därefter blev det besök och köp av färskt godis i butiken. På hemfärden informerade verksamhetschefen Mats Hillerström om den planerade ombyggnaden av butiken och att alla butiker i Sverige kommer att byta namn och få en ny logga. I vecka 39 får vi nya kassaapparater. Mariannelundsbutiken hade redan fått sin och många i vår personal lärde sig snabbt att hantera den nya apparaten.

I år har vår butik funnits i 15 år och detta kommer vi att uppmärksamma. Vi kom tillbaka till Huskvarna i utsatt tid och busschauffören Åke och Eber Fransson, som planerat resan fick applåder som tack.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.