Läsarnyhet. Skaparglädje till nytta för Afrika

Läsarnyhet. Allianskyrkan i Ölmstad arrangerar en helg fylld med skapare av olika slag. Låtskrivarverkstad, konsert, föreläsning, akvarellkurs och massor av utställare.
– Vi har planerat för det här i snart ett år. Allt för att stötta organisationen Ge för livet och en av deras förskolor i Sydafrika, säger Inger Ekengard som är projektledare för satsningen.

Allianskyrkan i Ölmstad har under hela dess över 100-åriga historia lagt mycket av tid, pengar och böner på att stötta arbete i andra länder som inte har det lika bra som vi i Sverige. Förutom det ordinarie missionsåtagandet där de bland annat jobbar med handikappade i en fattig före detta sovjetstat har de även under många år samlat in pengar till organisationen Ge för livet eller som det tidigare hette Bröd till bröder.

– Vi delade tidigare ut små sparbössor till hushållen runt om i Ölmstad men både vi och Ölmstadborna tröttnade på den satsningen och dessutom har man ju inte så mycket kontanter längre. Därför producerade vi under några år bakböcker med recept från bygden som vi sålde till förmån för Ge för livet. För 10 år sedan samlade vi också bygden till en skaparhelg likt den vi arrangerar den här helgen och vi tyckte det var dags igen, förklarar Inger Ekengard.

Flertal förmånstagare
Alla utställare ger en del av intäkterna av försäljningen till Ge för livet men utöver det så samlas det även in pengar till ytterligare två projekt. Solstrålens förskola som håller till i samma lokaler har en liten marknadsbod där barnen säljer egentillverkade alster och där pengarna går till en fadderfamilj i Rumänien. Dessutom fanns Margareta Brandt på plats som tillsammans med sin väninna Inger Edén driver projektet Skynket där de säljer främst brickor som designats med afrikanska tyger. Hälften av försäljningssumman går direkt till olika satsningar i Tanzania.

– Vi kom till Tanzania 1974 och tog över arbetet som tidigare startats av svenska missionärer 1936. Först fanns det en liten klinik i Nkinga i norra Tanzania som pingstmissionen drev men under 1960-talet byggdes den ut till ett fullskaligt sjukhus. Idag är det ett regionsjukhus med över 200 anställda och 11 000 inläggningar per år, berättade Britt och Bo-Erik Malmvall som även var med på den frukostsamling som projektet Skynket ansvarade för. Brickförsäljningen är nu en av tre svenska bidragsgivare till sjukhuset.

– När Gud hade skapat världen tog han ett steg tillbaka och såg att det var gott, säger Inger Ekengard med hänvisning till Bibelns skapelseberättelse. Då tror jag att han kände skaparglädje. Det är precis den glädjen vi vill förmedla till vår bygd genom den här satsningen och på samma gång kunna bidra till människor med svåra förhållanden.

Text: Tommy Nilsson

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.