Närkontakt med spännande forskare

Fredagen den 30 september är det dags för den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag. I Jönköping kan du träffa forskare i Campus Arena, besöka Science Café på Länsmuséet eller gå på Science Afterwork på Kulturhuset Spira. Nytt för i år är After School på Upptech och utställningen Småland Brinner! på Miliseum i Skillingaryd.

– Forskning påverkar oss alla i vardagen och stakar ut samhällets kurs mot framtiden, därför är det viktigt att vi har en förståelse för hur forskning går till. ForskarFredag vill skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

ForskarFredag vill visa hur roligt och vardagsnära forskning kan vara, utmana stereotypa bilder av forskare och visa hur det är att jobba som forskare. ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen Researchers’ Night som uppmärksammas i över 280 städer i Europa.

Barn och unga är en viktig målgrupp
Aktiviteterna under ForskarFredag är gratis, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp. Nytt för i år är att Science center Upptech i Jönköping håller ForskarFredag After School med föreställningar, aktivitetspromenad och experiment. För gymnasieelever och intresserad allmänhet ordnas forskarmässa i Jönköping Universitys Campus Arena, och för första gången finns det också möjlighet för skolklasser att besöka antingen högskolans gjuterilabb, laboratoriet för medicinsk diagnostik på Ryhov eller att åka till Miliseum i Skillingaryd och få höra mer om när Småland var en krigszon år 1567.

För en äldre målgrupp ordnar Science Park en innovationsfrukost, och på eftermiddagen berättar forskare om sitt arbete, på Science Café på länsmuséet och lite senare på Science After Work på Spira.

”Människan bakom forskningen”
ForskarFredag firas den sista fredagen i september varje år. 2016 väntas evenemanget nå omkring 20 000 besökare på 30 orter över hela Sverige. Årets ForskarFredag har temat ”Människan bakom forskningen”. I samarbete med Nobelmuseum och Utbildningsradion får vi lära känna personerna bakom några stora upptäckter, hur de blev forskare och deras drivkrafter.

ForskarFredag i Jönköping arrangeras av Jönköping University, Region Jönköpings län, länets 13 kommuner. Jönköpings länsmuseum, Upptech och Science Park.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.