En meningsfull fritid – för alla

På onsdag arrangeras Try it Funka, en prova-på-dag på idrottshuset för personer med någon form av funktionsnedsättning. Syftet är att ge möjlighet att träffa föreningslivet och organisationer och visa utbud för en meningsfull fritid som funkar för alla.

Try it Funka arrangeras onsdag den 12 oktober mellan 9.00 till 12.00 och 17.30 till 20.00. Förmiddagen vänder sig till särskolans elever och kvällen är öppen för alla som har någon form av funktionsnedsättning. 

Under dagen kan man testa olika idrotter, träffa föreningar och biblioteket kommer också finnas på plats.

– Nytt för i år är att besökarna får fylla i ett aktivitetskort för att uppmuntra till mer deltagande, fina priser kommer lottas ut. Vi kommer också ha en mer tydlig ”kick off” både på förmiddags- och kvällspasset, med en kort presentation av vilka som finns på plats och ett smakprov på en kulturell aktivitet, berättar Lisa Bergström, samordnare för personer med funktionsnedsättning i Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Förmiddagspasset kommer att kickas igång av ShareMusic & Performing Arts, en internationell kulturorganisation som arbetar med konstnärlig utveckling och innovativ scenkonst. Deras vision är att alla människor ska ha möjlighet att uttrycka sig konstnärligt i en värld där olikheter ses som värdefulla.
Kvällspasset inleds av Freja Musikteater som presenterar en del ur årets julföreställning ”Jul hos Sanna-Maria”.

fakta

Undersökningen Ung livsstil visar att barn och ungdomar med funktionsnedsättning rör på sig avsevärt mindre och deltar i lägre grad i föreningslivet jämfört med andra. Den visar också att dessa barn är mer positiva än övriga elever till lärandet i skolan, trivs med såväl skola som fritidsgårdens personal och att kompisar är väldigt viktiga.  Undersökningen säger också att ungdomarna vill utöva fler aktiviteter än vad de gör i dag.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.