Spännande sporter på Idrottshuset – hundratals besökare på plats

Idag fylls Idrottshuset i Jönköping med idrott och kultur i alla dess former. Det är Try it Funka som arrangerar en prova-på-dag för personer med någon form av funktionshinder.

Try it Funka arrangeras för tredje året i rad med syftet att ge möjlighet att träffa föreningslivet och organisationer och visa utbud för en meningsfull fritid som funkar för alla.

– Många vet inte vad som finns, säger Lisa Bergström,
samordnare för personer med funktionsnedsättning på
kultur- och fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun.

 ShareMusic & Performing kickar igång dagen

Förmiddagen vänder sig till särskolans elever och kvällen är öppen för alla som har någon form av funktionsnedsättning. Invigningen kickades igång med ShareMusic & Performing Arts, en internationell kulturorganisation som arbetar med konstnärlig utveckling och innovativ scenkonst.

Mattias Josefsson är en av besökarna och han har precis testat dans med Friskis & Svettis när Jmini pratar med honom.

– Jag har även provat på golf, bågskytte och pingis, berättar han.

Sysslar du på med någon idrott på fritiden?

– Nej, men jag tränar ibland på cykel och på rullband. Det blir mycket hemmakvällar med film och så, säger Mattias Josefsson.

En bro mellan skola och fritid

Under dagen kommer man att kunna testa idrotter så som fotboll med HFF, gympa med Friskis & Svettis, A6 Fäktning och Taekwondo, för att nämna några. Ett hundratal barn och ungdomar, i åldrarna tio år och uppåt, är på plats under förmiddagen.

– Vi vill skapa en bro mellan skola och fritid för personer med funktionsnedsättningar. Vi vill erbjuda barn och ungdomar en bättre och mer innehållsrik fritid. Ett forum där de kan hänga med sina vänner och även få röra på sig, säger Lisa Bergström.

Taekwondo är för alla

Laban Frederiksen på Wettern Taekwondo är mycket positiv till arrangemanget och påpekar att föreningslivet är Sveriges styrka. Med sin medverkan under dagen vill han bland annat få bort fördomar om att man behöver vara jätterörlig för att hålla på med Taekwondo.

– Taekwondo är en sport där man får röra på alla sina muskler. Det är en helhetsträning och något som passar för alla. Det går att anpassa sporten hur mycket som helst, säger Laban Frederiksen.

 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.