Ett alternativt julfirande

Gemenskap i Jul beskrivs som ett alternativt julfirande som inte är religiöst präglat och det handlar inte heller om ett traditionellt familjefirande. Gemenskap i Jul har fullt fokus på just gemenskapen och det är ett kostnadsfritt arrangemang som har öppet under alla tre juldagarna. Arrangemanget vänder sig till alla målgrupper och Albin Gyolai berättar att det brukar vara en stor variation av människor på plats.

– Det kan vara folk som är ensamma, många äldre som vill ha mer sällskap. Det kommer även många som bara är trötta på den vanliga familjetraditionen. Förra året kom det flera barnfamiljer, säger Albin Gyolai.

Beroende av donationer 

För att kunna genomföra Gemenskap i Jul är man helt och hållet beroende av bidrag från privatpersoner, företag och organisationer. I år kommer bland annat flera godisfabriker och bagerier att tillhandahålla donationer. De pengar som samlas in går till det som donationerna inte täcker.

– Nu behöver vi folk som vill ställa upp och arbeta under julen. Det finns ett schema på Kulturhuset där man kan skriva upp sig.

Arbetsuppgifterna består av allt från matlagning och servering till städning. Albin Gyolai räknar med att det kommer dyka upp ungefär 200 till 300 julfirare per dag och hans mål är att arrangemanget ska bli ännu bättre än förra året.

”Ansvaret slängdes på mig”

Att ta på sig ledarrollen för hela evenemanget i år var inget som Albin Gyolai själv hade planerat.

– Man kan säga att ansvaret slängdes på mig, säger Albin Gyolai och skrattar.

Men att engagera sig i andra människor är något som alltid har legat honom varmt om hjärtat.

– Jag jobbar i Folkkök! och på språkcafé bland annat. Jag har ett stort engagemang för sådant.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.