Jmini var med och påverkade medieutredningen

 

 

 

 

Det var tidigare i höstas som Krister Leimola, Jminis grundare och ansvarig utgivare blev inbjuden till kulturdepartementet tillsammans med Sveriges elva största och mest idérika och kreativa nyhets- och mediepersoner. Och Jmini och Krister ställde upp omedelbums.

– Vi var en grupp på tolv personer från hela Sverige som arbetar med digitala innovationer och lösningar som tidigare inte har existerar, säger Krister Leimola. 

På uppdrag av regeringen
Dessa tolv personer var handplockade av kulturdepartementent och Annette Novak som har blivit utsedd av regeringen för att genomföra en medieutredning.  
– Vi som blev inbjudna och medverkade på kulturdepartementet, fick tala om framtiden för media och hur bland annat presstöd ska tillämpas i framtiden, berättar Leimola. 

Stora medieaktörer och journalister
De mest kända personena som hade blivit utsedda var Martin Schibbey, som vi alla väl känner till efter att ha suttit fängslad i Etiopien. Lotta Gröning, välkänd debattör och journalist från Expressen, som idag arbetar med Community Media Sweden. 

Diskuterade och utformade nytt presstöd
Under cirka två timmar möttes dessa tolv utsedda personer, tillsammans med regeringens utsedda medieutredaren för att samtala om hur vi upplever den digitala utvecklingen och media- och journalistbranschen i säg. 
– Mycket tid las på hur vi vill utforma presstödet, vad staten måste ge nya aktörer på marknaden och för de som redan är igång. Och hur vi ska jobba i demokratiskt anda för att bevara mångfalden, tryckfriheten med mera. 

Jmini hyllades
De utvalda aktörerna fick var och en presentera vad de arbetar med och hur vi ska se till att den digitala tidningsbranschen inte ska dö ut. Och Jmini var ett gott och starkt exempel på hur man trots inga som helst medel från början kan bli stora på marknaden.
– Många var imponerade över hur Jmini lyckas gå runt ekonomiskt och ständigt växa, från att ha börjat på noll. 

”Otroligt prestigefyllt att jobba med detta”
Efter presentationen som samtliga maktbjässar höll, berättade Annette Novak från kulturdepartementet om vad regeringen ville åstadkomma och varför var och en av dessa tolv var utsedda.
– Det är otroligt roligt att de har valt ut Jmini för att delta i en utredning som är det största som kan ske inom medievärlden. Vi tolv som satt där har sådan stor makt för det förslag som nu kommer skickas vidare. Vi är med och påverkar eventuell lagstiftning och hur man ska skydda branschen från nedläggning.
Vad kom ni fram till?
– Vi kom fram till att vi behöver ett demokratistöd, en utveckling av presstödet. Det var vi alla tolv överens om. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.