Mindre konkurrens om pengar i Jönköping jämfört med storstäderna

Även om Jönköping är en mindre marknad än exempelvis Stockholm kan affärsutvecklaren Calle Andersson på Science Park se flera fördelar med att starta sitt företag här, med de nätverk och den företagsanda som finns.
   – Vi har byggt upp strukturer för hur man hittar tidiga pengar och jobbar fram hållbara affärsmodeller. Om man jämför med storstäderna är det inte heller samma hårda konkurrens om pengarna här i Jönköping, säger han.

Räcker att ha en idé i huvudet
   Science Park i Jönköping har som uppgift att stötta företag och talangfulla entreprenörer. För att komma hit räcker det med att ha en idé i huvudet. Sedan hjälper affärsutvecklare till med att diskutera idén och komma med råd.
   – Många kommer hit och söker finansiering. Där har vi lite egna möjligheter via t ex Speed Capital. Men beroende på idé vet vi hur man kan lösa sin finansiering, och vad som krävs av entreprenörerna, säger Andersson.

Begreppet startup har inte satt sig
   Jämfört med andra städer tycker Calle Andersson att Jönköpings startupkultur står sig väl. Men till skillnad från Stockholm och andra större städer har begreppet startup ännu inte satt sig i Jönköping. Exakt hur uttrycket ska definieras råder delade meningar om. Det syftar i vid mening på nystartade företag på jakt efter en skalbar affärsmodell, ofta men inte nödvändigtvis inom techsektorn.

Många likartade idéer
   Trenden bland unga entreprenörer i Jönköping är tydlig. Enligt Andersson är det många som går och klurar på appar och webbtjänster. Det finns ett antal liknande idéer som återkommer från år till år. Många av de som kommer till Science Park är studenter på Jönköping University, som är en stor finansiär av verksamheten.
   – Vi lägger ned mycket tid på att jobba med studenter för att få dem att göra någonting med sina idéer. Vi syns mycket på JU för att de ska se oss som en naturlig partner, säger Andersson.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.