Historiskt hackathon i Jönköping lockade över 50 personer

Den digitala idétävlingen JkpgHack ägde rum i helgen. Initiativtagarna Linus Rudbeck och Herman Kullberg är mycket nöjda med genomförandet och har redan börjat fundera kring nästa års upplaga.

I helgen genomfördes JkpgHack på Science Park i Jönköping. Hackathonet hade i år ca 50 deltagare, uppdelade i 7 lag. Tillsammans fick lagen i uppgift att ta fram en digital lösning för att minska de pågående klimatförändringarna. Initiativtagarna Linus Rudbeck och Herman Kullberg är mycket nöjda med eventet.

– Det har varit riktigt bra att så många varit engagerade. Folk har tyckt det varit jätteskoj. Ett bra initiativ, säger Rudbeck.

Enligt Herman Kullberg finns alltid en risk att folk skräms bort av ordet ”hack”. De kan få den felaktiga föreställningen att det krävs bra kodkunskaper för att medverka.

– Det är lätt att folk bli avskräckta av att det är ett hack. Men det har varit mer koncentrerat på idéerna och inte varit så mycket kodande, säger han.

Kullberg och Rudbeck studerar båda vid Jönköping University och har därför försökt locka studenter till JkpgHack. De konstaterar ändå att relativt få bland eventets deltagarna kom från JU. Det har varit en stor andel deltagare från arbetslivet lokalt och även en del som rest hit från andra städer.

På söndagen utsåg en jury den vinnande idén i JkpgHack, som i år blev ”Wasteless” av laget Fivers. Laget bestod av Alex Jury, Simon Hedin, Andreas Johansson, Nima Azizi och Krister Johansson.

Vid sidan av själva tävlingen anordnades flera andra aktiviteter under helgens gång. Eventet besöktes bland annat av Naturskyddsföreningen och IT-företaget Consid. Nästa år siktar duon på att arrangera JkpgHack på nytt. Då är målsättningen att det ska bli ännu bättre.

– Fler tänker jag mig att det ska bli nästa år, säger Rudbeck.
– Lite mer mervärde till eventet vore också bra, som något mer företag, tillägger Kullberg.

fakta

Följande idéer kom lagen fram till under JkpgHack:

Eco Buddy – E-lärningsspel som lär nästa generation att ta hand om vår planet.
Fairchoice – Marknadsplats för miljövänliga e-handelsval.
Odbite – En applikation som på ett innovativt sätt ska upplysa människor om utrotningshotade arters situation och hur vi kan påverka situationen.
Fivers (vinnare) – En IoT-lösning som håller koll på hur mycket matavfall du slänger i ditt hushåll.
Matfynd – Applikation för andrahandsförsäljning av överbliven mat från t.ex. restauranger.
Ecoloco – En applikation för smart byteshandel av saker du har i ditt förråd.
Flowerate – IoT-lösning som hjälper dig att hitta platser med ren och hälsosam luft, platsspecifik information från t.ex. hotell.

Vinnarna tilldelades följande priser:

  • Presentkort på MediaMarkt
  • Tio timmars rådgivning från Sogeti
  • Fem biljetter till Doitsummit
  • Sex månaders fri tillgång till Spark-coworking
  • Wildcard till Betapitch Jönköping
  • Coachning och affärsutveckling från Science Park

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.