Glädjesiffror: Stark arbetsmarknad i Jönköpings län

Däremot steg arbetslösheten hos personer födda utanför Sverige.

Det finns mycket att glädja sig åt i februaristatistiken för Jönköpings län skriver Arbetsförmedlingen i sin rapport. Arbetslösheten fortsätter minska snabbt bland unga och nu nere på 10,5 procent, den lägsta februairsiffran sedan 2008. Även bland funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga minskade arbetslösheten. Även varslen var få.

– Arbetsmarknaden är stark och i vissa kommuner råder närmast full sysselsättning bland inrikes födda. Detta gör det ännu viktigare att få utrikes födda i jobb annars hämmas tillväxten i länet, säger Gregory Golding, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping i en kommentar.

Nyanlända påverkar statistiken olika i kommunerna
Gruppen utrikesfödda som är inskrivna på Arbetsförmedlingen i länet har ökat med 13,3 procent på det senaste året. Det märks även i kommunstatistiken där de kommuner som tagit emot flest nyanlända har fått en ökad arbetslöshet. I Nässjö är arbetslösheten 10,5 procent, en ökning med o,5 procentenheter. I Habo är motsvarande siffror 2,4 procent (-1,1%). Habos arbetslöshet är bland de allra lägsta i landet.

– Vi på Arbetsförmedlingen har en stor utmaning framför oss när det gäller att rusta de nyanlända för den svenska arbetsmarknaden. Lyckas vi med det får länet ett välkommet tillskott till arbetsmarknaden, säger Gregory Golding avslutningsvis.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.