Störst ökning av nya företag i Jönköpings län i maj

Registreringen av nya företag i Jönköpings län ökade med hela 47,7 procent i maj jämfört med samma månad 2015. Det är den största ökningen i landet, visar ny statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.

Under maj månad startades 164 nya företag i Jönköpings län, vilket är en ökning med 47,7 procent jämfört med maj i fjol. Den vanligaste bolagsformen fortsätter att vara aktiebolag, som står för sju av tio av alla nystartade bolag i länet.

– Att den positiva trenden för nyföretagandet håller i sig är strålande nyheter! Men för att vi inte ska tappa fart måste villkoren för landets småföretagare bli bättre, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.


I hela Sverige startades 6 095 nya företag i maj, vilket är 940 fler än under samma månad 2015. Det motsvarar en ökning på 18,2 procent och innebär att den starkt uppåtgående trenden för nyföretagandet under årets första månader håller i sig. Hittills i år har antalet nyregistrerade företag ökat med 12,5 procent jämfört med samma period i fjol.

– Under de senaste 20 åren har runt 600 000 arbetstillfällen skapats i nya företag, varav de allra flesta är småföretag. Sverige har därför allt att tjäna på att fler förverkligar sina drömmar och startar eget, säger Boo Gunnarson.

Uppåt i 15 av 21 län
Den starka tillväxten syns i största delen av landet: Under maj ökade nyföretagandet i 15 av 21 län jämfört med samma månad i fjol. På andra plats efter Jönköpings län hamnar Norrbotten, med 44 procent fler nya företag. I fyra län minskar nyföretagandet – mest i Kronoberg, med 5,6 procent, och i Halland som tappar 4,7 procent jämfört med maj månad i fjol.

Alla bolagsformer ökade under maj. Mest ökade antalet nyregistrerade aktiebolag, med 23,4 procent till 4 185 stycken. Aktiebolag fortsätter därmed att vara den mest populära företagsformen för nya företagare.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.