Spexöverskott till nyanlända ungdomar

JBIF, Jönköpings boxningsverksamhet för invandrar- och flyktingungdomar, får 25.000 kr i bidrag för att kunna bilda föreningen och inhandla utrustning för sin verksamhet. Henryk Szynkowiak är tränare och var själv boxare i sin ungdom i Polen och tävlade i Sverige bl a men valde 1967 att hoppa av här. Han började för några år sedan att träna några afganska killar som var intresserade och detta skedde i källaren på boende för ensamkommande barn samt hemma i egna källaren. Sedan har man varit i KFUM´s lokaler och är nu i färd med att byta lokal. Henryk såg tidigt att det fanns talanger och verksamheten hittills har varit framgångsrik där Milan Mazdak, en av killarna från Afganistan, kan numera titulera sig svensk mästare! Den träningsverksamhet som bedrivits har varit mycket uppskattad av ungdomarna. I många fall har det varit helt avgörande för deras välbefinnande vilket intygas av t ex gode män.

Teaterföreningen Sticket är den andra bidragstagaren och får 7500 kr till sin verksamhet. Kulturföreningen bildades för 10 år sedan och har sedan dess gjort ett antal olika barnföreställningar, revyer mm. Man har spelat på skolor, marknader, Spira, teatrar och bibliotek. Denna vinter har man även besökt och spelat på några asylboenden. Mottagandet var överväldigande och gruppen kände en enorm respons från både barn och vuxna och man vill nu fortsätta. Marie Albertsson, en av tiotal medlemmar i Sticket säger ”Att ge de boende en stund av skratt och glädje mitt i allt elände och oro som flyktingar lever i har känts viktigt och meningsfullt och pjäserna bygger på publikens medverkan. Detta vill vi vidarutveckla”.

Rotaryklubbarna i Jönköping har för avsikt att genomföra liknande arrangemang i framtiden tillsammans med Chalmersspexarna. Allt i syfte att bjuda på fin underhållning för Jönköpingsborna och samtidigt kunna lämna bidrag till bra projekt.

Rotary har över en miljon medlemmar i över 200 länder och är politiskt och religiöst obunden. Det är en av de största bidragsgivarna till projekt värden runt i syfte att hjälpa och skapa bättre förutsättningar för människor. Det största projektet är utrotning av polio som varit framgångsrikt och där Bill Gates gått in och satsar lika mycket årligen (i storleksordningen 100-tal miljoner kronor). Rotary i Jönköping-Habo-Mullsjö omfattar 11 klubbar med drygt 500 medlemmar.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.