Rutavdraget har stagnerat i Jönköpings län

I hela landet har det samlade rutavdraget ökat med 0,5 procent under första halvåret i år, jämfört med samma period i fjol. Den nya statistiken är ett trendbrott i förhållande till de senaste årens kraftiga tillväxt. Motsvarande ökning första halvåret 2015 var 11,0 procent.

– Regeringen skickade helt fel signaler när taket för rutavdraget halverades vid årsskiftet. Hushållsnära tjänster har skapat tiotusentals nya och viktiga jobb. Därför borde taket tvärtom höjas och avdraget borde omfatta fler tjänster, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid.

Fler än 470 000 skattebetalare gjorde avdrag för hushållsnära tjänster under första halvåret i år. Under samma period gjorde 13 696 personer i Jönköpings län rutavdrag. Det är 2 procent fler än under motsvarande period i fjol. Den största ökningen i länet stod invånarna i Eksjö för, med 15 procent.

Samtidigt lägger svenskarna mindre pengar per person på vita hushållsnära tjänster. Det genomsnittliga avdraget var 3 493 kronor, vilket är en minskning med 4 procent eller 146 kronor jämfört med samma period 2015. I Jönköpings län var det genomsnittliga avdraget 2 782 kronor under första halvåret i år.

– Alla som tar hjälp med tjänster i hemmet är med och skapar riktiga jobb och bidrar till integration. Bland dem Hemfrid anställde i fjol var 85 procent födda utomlands, och för många är jobbet hos oss första steget in på den svenska arbetsmarknaden, säger Maria Andersson.

I fjol ökade antalet personer som gjorde rutavdrag i samtliga 21 län, en trend som nu har brutits. I sex län är det färre personer som har gjort rutavdrag under första halvåret i år än under motsvarande period i fjol. I sju av landets län minskade också det samlade rutavdraget.

Avdraget är från och med i år maximalt 25 000 kronor per person och år, hälften så mycket som tidigare. För den som också gör rotavdrag kan maxbeloppet bli lägre, eftersom rot och rut räknas ihop. I fjol gjorde 668 000 svenskar rutavdrag, mer än var tolfte skattebetalare.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.