Från Jönköping till Stockholm på 18 minuter

Hyperloop är transportlösningen som kan ta dig från Jönköping till Stockholm på bara 18 minuter. En ny studie visar att tekniken dessutom vore mycket billigare att bygga än den planerade höghastighetsjärnvägen.

En kombination mellan rörpost och överljudsplan. Så har tekniken hyperloop beskrivits. Det är en slags supersnabb tunnelbana där kapslar kan färdas i 1 000 kilometer i timmen. Den höga hastigheten möjliggörs av att de rör kapslarna färdas i töms på luft och därför saknar luftmotstånd.

Bakom tekniken står entreprenören Elon Musk som även grundat elbilstillverkaren Tesla och rymdbolaget SpaceX. Under Almedalsveckan presenterade bolaget Hyperloop One en möjlighet för Sverige och Finland att spara miljarder kronor i förkortad restid genom transportlösningen. Det skulle ske genom att bygga Europas första Hyperloop mellan Stockholm och Helsingfors.

Ett sådant projekt skulle även öppna upp för kringliggande förbindelser, exempelvis Stockholm-Jönköping. En ny studie från KPMG visar att en tekniken vore betydligt billigare att bygga än den planerade höghastighetsjärnvägen med knutpunkt i Jönköping. Den skulle dessutom vara uppemot tre gånger så snabb och mer energisnål än tåget.

Hyperloop One för redan diskussioner med flera kommuner i Sverige om möjligheterna att bygga en hyperloop. Företaget är kritiskt till de nuvarande planerna om att bygga höghastighetsjärnväg.

– Det är bra att Sverige vill få med allmänheten bakom stora infrastrukturprojekt. Det är däremot inte en bra idé att spendera massor av pengar på förlegad teknologi. Vi förväntar oss att hyperloop kommer att leverera 3,5-4 gånger värdet i jämförelse med höghastighetståg, sade Hyperloop Ones globala utecklingschef Alan James till Di Digital i juni.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.