Därför tjänar företagen på att anställa kvinnliga ledare

På onsdagen arrangerades Stora Styrelsedagen på Spira i Jönköping. En rad namnkunniga personer föreläste om olika ämnen kopplade till styrelsearbete anno 2016 och framtidens utmaningar.

En av dem som intog scenen var Amanda Lundeteg, 32, som är vd för Allbright. Den partipolitiskt obundna stiftelsen verkar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet.

Lundeteg är flitigt anlitad som föreläsare och har bland annat talat på TEDx Speaker. De senaste åren har hon funnits med på en rad listor med talanger inom näringslivet. Veckans Affärer utsåg henne till en av årets mäktigaste opinionsbildare 2016.

I dag är var femte person inom börsbolagens ledningsgrupper en kvinna. Med nuvarande tempo skulle ledningarna vara jämställda år 2040. För att nå dit snabbare förespråkar Lundeteg meritokratiska rekryteringar, där det är meriterna som blir avgörande för tillsättningen.

– Det gäller att komma bort från magkänslan och göra ordentliga bakgrundskontroller, säger hon.

Enligt Lundeteg finns det inom många företag en slags kompiskultur, där nya styrelseledamöter tillsätts inom en begränsad vänkrets. Eftersom Anders är det vanligaste namnet i en svensk styrelse beskriver hon fenomenet som ”Anders-kretsloppet”.

– Studier visar att blandade bolag är mer lönsamma bolag. Företag som säger nej till kvinnor säger nej till lönsamhet, säger hon.

Men en hel del har förändrats bara de senaste åren. Lundeteg berättar att det bara för omkring fem år sedan var känsligt att nämna ordet jämställdhet i sammanhanget. I dag märker hon en tydlig skillnad där.

Många företag kämpar i dag med att locka till sig de bästa talangerna. Här pekar Lundeteg på att utvecklingen mot större jämställdhet inom företagen drivs på av yngre personer. Inte minst bland studenter finns ett starkt engagemang i frågan.

– Bolagen som är mer jämställda är mer attraktiva för talangerna, säger hon.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.