Mäklare köpte sina egna objekt

Efterfrågan på nybyggda lägenheter i Munksjöstaden är enormt stor. Totalt har 3 500 intresseanmälningar kommit in på Riksbyggens 170 bostäder i området.

Men enligt ett avslöjande av P4 Jönköping har vissa av lägenheterna gått till mäklare på Fastighetsbyrån, som säljer bostadsrätterna åt Riksbyggen.

Något sådant får inte förekomma enligt Fastighetsbyråns egna riktlinjer. Enligt P4 Jönköping är det ett brott mot fastighetsmäklarlagen för mäklare att köpa lägenheter de själva haft i uppdrag att förmedla.

– Det som är olyckligt är att vi har inblandade i försäljningen av de här bostäderna och också köpt i de här föreningarna, så där har det brustit, säger Johan Vesterberg, presschef för Fastighetsbyrån till P4 Jönköping.

En av lägenheterna som ägs av mäklarna ska ha lagts ut till försäljning för en månad sedan. Annonsens togs emellertid bort sedan chefen för Fastighetsbyrån reagerat.

– Han reagerade väldigt kritiskt och tyckte inte det var så bra just för att det skulle kunna uppfattas som spekulation, säger Vesterberg till P4 Jönköping.

Därefter ska mäklarna ändå ha försökt sälja lägenheten, men då via en annan fastighetsbyrå. Även den annonsen togs bort.

Orsaken till att mäklarna försökt sälja ska inte ha varit spekulation, utan vara kopplat till deras familjesituation. Riksbyggen uppges se allvarligt på det som hänt.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.