Skola startar unik utbildning som en hel bransch ropar efter

På fredagen samlades ett tiotal personer – elever, skolpersonal och representanter för att bevittna det första spadtaget på TTC:s nya anläggning vid Axamo. Till hösten beräknas bland annat en nätstation och ett stor antal kraftledningar stå klar, allt byggt av skolans egna elever.

Bakgrunden till satsningen är el- och kraftbranschens stora efterfrågan på distributionselektriker. Bakom idén står Jörgen Sjöö, avdelningschef på Vattenfall service.

– Upprinnelsen var när min dotter skulle välja utbildning till gymnasiet och eftersom jag är i branschen ställde jag frågan till Bernt Ringström, lärare på TTC, om vi inte skulle satsa på att utveckla el-programmet. Jag berättade om branschens behov av distributionselektriker. Vi startade därefter ett branschråd med nätägare och entreprenörer i regionen.

Stort rekryteringsbehov
Och behovet att utbildade distributionselektriker är mycket stort.

– Det finns bara ett fåtal utbildningsplatser i landet som erbjuder den här utbildning. Om vi ser till verksamheten inom Vattenfall service och om om vi ska klara de omsättningsmål vi ser framför oss så behöver vi i princip rekryterar en ny person varje dag de närmaste tre åren, säger Jörgen Sjöö.

Bland de branschaktörer som stöttar utbildningen finns Vattenfall Service, Jönköpings Energi, Vaggeryds energi, Eon och ABB.

– Vi bidrar inte med någon finansiering utan vi backar upp med begagnat material till anläggningen, praktikplatser, råd om hur branschen fungerar och dessutom är vi delaktiga i upplägg av utbildningar, säger Johan Granath, entreprenadchef på Jönköpings Energi.

FAKTA – Detta gör distributionselektriker

Som distributionselektriker arbetar man med underhåll, service och uppbyggnad av eldistributionsnät. Distributionselektriker är anställda vid energiföretag som distribuerar el, till exempel eldistributions- eller elnätföretag, energiverk och kraftverk. Personen kan även vara anställd vid ett entreprenadföretag som bedriver arbete åt nätföretag.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.