Tv-krångel på gång i länet

TV-KRÅNGEL: Myrornas krig blir enda kanalen i rutan när Terracom byter frekvens.

Imorgon, tisdag, blir det krångel med TV-kanalerna i stora delar av Småland. Det är telejätten Terracom som lägger om sina frekvenser.

Det är hushåll som har TV via det digitala marknätet som kommer att drabbas av störningar, mellan klockan 10.00 och 18.00. Sedan ska allt funka som vanligt igen, lovar Terracom. Tittare med egen antenn måste dock göra en kanalsökning efter klockan 18, får att få tillgång till sina kanaler igen.

Det är ett regeringsbeslut som ligger bakom omläggningen, som inleddes i mars 2016 och som successivt ska genomföras i hela landet.

Syftet med förändringen är att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet, och ska säkerställa att Sveriges TV-tittare får tillgång till samma kanalutbud som tidigare.

Samtidigt som förändringarna genomförs i Jönköping, Tranås, Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Vetlanda och Vaggeryd, görs samma omläggning i östgötakommunerna Linköping, Motala, Mjölby, Boxholm, Kinda, Åtvidaberg och Ydre.

– Det är ett relativt stort område med många hushåll som tar emot tv via marknätet. Vi är dock väl förbereda och kommer gör allt vi kan för att det ska ske så enkelt och smidigt som möjligt för alla tittare, säger Marcus Hartmann, kommunikationschef Teracom i ett pressmeddelande.

– Det känns bra att vi kan säkerställa att tittarna får tillgång till lika många tv-kanaler även efter frekvensomläggningen, fortsätter han.

Så här påverkas tittarna

Sändningsuppehåll
Frekvensomläggningen medför att Teracom måste byta viss utrustning på sändarstationerna. Det innebär att det kommer att vara kortare och längre sändningsuppehåll på berörda sändarstationer i respektive område den dag då frekvensomläggningen genomförs. Uppehållen kommer att ske mellan kl.10.00 och kl. 18.00. Det kan dock även förekomma kortare avbrott dagtid på ett antal sändarstationer på grund av förberedande arbete inför frekvensomläggningen.

Uppdaterad information om sändningsuppehållen kommer att finnas på Teracoms hemsida och www.antennkollen.se

Fri-tv-tittarna
Alla som tittar på fri-tv – antingen enbart eller via andra tv:n i hushållet, i sommarstugan e t c, behöver göra en kanalsökning/ominstallation av sin digitalbox eller tv för att få fortsatt tillgång till tv-kanalerna efter den regionala frekvensomläggningen.

Fri-tv-kanalerna SVT1, SVT2, Barnkanalen, SVT24, Kunskapskanalen, TV4 och TV6, kommer att sändas i
samma teknik som innan omläggningen. Det betyder att tittarna klarar sig med befintlig mottagningsutrustning.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.